Μητσοτάκης στο ΣΕΒ: Οι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου

Μητσοτάκης στο ΣΕΒ: Οι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου

«Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην αρχή της συζήτησης στην εκδήλωση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ πως «οι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες.

Η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για τον νέο αναπτυξιακό άλμα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι το 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος λόγω της πανδημίας ενώ επεσήμανε τη σημασία μια ανάπτυξης που θα περιορίζει τις ανισότητες.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τους τρεις μεγάλους στόχους που υπήρχαν από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Καταρχάς αναφέρθηκε στην αλλαγή της μακροοικονομικής πολιτικής όπου όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκε η ανάγκη του κράτους με αποτέλεσμα να ξεφύγουμε λόγω των συνθηκών από τον βραχνά των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μίλησε ακόμα για τις διαρθρωτικές αλλαγές επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν σταμάτησαν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και για το τραπεζικό σύστημα όπου τώρα πια είναι λιγότερο οξύ το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ενώ η συζήτηση που γίνεται είναι πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την οικονομία.

Η χώρα είναι πολύ καλά τοποθετημένη για αναπτυξιακό άλμα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο και η πανδημία επιμένει να βάζει τρικλοποδιές, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε». Αυτό επισήμανε απόψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του.

O κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα οδηγούσε σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν έχουν δικαιωθεί ακόμη, καθώς παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν η ανταγωνιστικότητα δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Παρέθεσε ωστόσο μια σειρά δεδομένων που επιτρέπουν, όπως είπε, μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση σήμερα, σημειώνοντας:

-όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο.

-εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση.

-ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας.

-ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες.

Ενώ είναι κατάκτηση, προσέθεσε, ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία, στις ακόλουθες γενικές κατευθύνσεις:

-ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας.

-χρειαζόμαστε μια στροφή προς τις επενδύσεις και την παραγωγή.

-η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και αντλεί δύναμη από αυτήν,

-η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους.

-υπάρχουν ανάγκες σε δεξιότητες και γνώσεις που σαν κοινωνία δεν παράγουμε στο βαθμό που χρειάζονται.

-πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον τόπο μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης» και ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί». Τόνισε ωστόσο ότι η σταθερή πορεία ανάπτυξης δεν θα έρθει νομοτελειακά, αλλά πρέπει να την κατακτήσουμε. «Δεν είναι μόνο θέμα πόρων, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις», είπε.