Φίλης: «Ναι» σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΜέΡΑ25, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ, «όχι» στις μεταγραφές

Φίλης: «Ναι» σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΜέΡΑ25, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ, «όχι» στις μεταγραφές

Τι είπε για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν αυξάνει τη δύναμή του

Θετικός σε ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25, αλλά αντίθετος σε μεταγραφές όπως αυτή του Συμεών Κεδίκογλου, εμφανίστηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στον ρ/σ «Alpha 98,9», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο κ. Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο με την οποία μία προοπτική πολιτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, οφείλει να συνομιλήσει, αλίμονο. Είμαστε ανοικτοί, και με αυτόν και με το ΚΚΕ και με δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι σε μεταβατική φάση, δεν έχει διευκρινίσει τι θέλει ακριβώς – αν θέλει να πάει από δω ή από κει».

Ερωτηθείς για τις μεταγραφές και με αφορμή αυτή του Συμεών Κεδίκογλου, ο κ. Φίλης εμφανίστηκε αντίθετος: «Δεν κάνω κρίση για ένα – ένα πρόσωπο. Προφανές είναι ότι πολλά πρόσωπα, που δεν τα γνωρίζω εγώ, έχουν τη δική τους πολιτική διαδρομή. Δεν συμφωνώ όμως στην ιστορία των μεταγραφών. Ένα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες. Δεν πιστεύω ότι όλοι πρέπει να εκπροσωπηθούν από ένα κόμμα».

Αναφερόμενος στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Χρειάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση και κυρίως σε συνθήκες που υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών. Το βλέπετε με τον κορονοϊό... Είναι μακρά η πορεία εξόδου από την πανδημία, δεν θα τελειώσουμε γρήγορα. Βλέπουμε ότι μπορεί να μην ανοίξουν πολλά μαγαζιά που έκλεισαν λόγω της πανδημίας που θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Φίλης άσκησε κριτική για το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η κυβέρνηση, σημείωσε, ακολουθεί ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που τα χρήματα πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης συζητήθηκε πολύ λίγο στη Βουλή, ενώ σε άλλα κοινοβούλια στην Ευρώπη υπήρξε διεξοδική συζήτηση. Έχει αρνηθεί η κυβέρνηση να φτιαχτεί ένα όργανο παρακολούθησης της εκτέλεσης του Ταμείου, διακομματικό όργανο, όπως έγινε για παράδειγμα στην Ευρωβουλή. Η αντίληψη της κυβέρνησης, βγαίνει και από την έκθεση Πισσαρίδη, ότι δεν μπορεί να είναι ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξάνει τη δύναμή του, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι τώρα «αρχίζει σιγά-σιγά ο κόσμος με την πανδημία να ξαναμπαίνει σε μια κατάσταση που συνειδητοποιεί το εύρος και το βάθος των προβλημάτων του. Θα χρειαστούμε λοιπόν έναν μεγάλο αγώνα για να πείσουμε τους πολίτες να φύγουν από τον φόβο της πανδημίας, από τον φόβο για τη ζωή τους, που ήταν λογικός, και να ξαναμπούν στο ζήτημα της διεκδίκησης μιας ελπίδας για τη ζωή τους και το μέλλον τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε με τρόπο ικανοποιητικό να απαντήσει σε όλη αυτήν την κατάσταση. Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν κάποια ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για την κυβερνητική πολιτική, υπάρχει μείωση, αποδοκιμασία, απομάκρυνση.

Εμείς δεν παραμυθιάζουμε τον κόσμο. Με αυτή την έννοια, είμαστε πίσω στη διαμόρφωση αυτού του πολιτικού σχεδίου λόγω αντικειμενικών και υποκειμενικών καταστάσεων. Αντικειμενικές είναι η πανδημία και υποκειμενικές η επικοινωνία που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον απλό πολίτη, με μεγαλύτερη τόλμη και ειλικρίνεια να διατυπώνει τις προτάσεις του. Έχουμε τις υποκειμενικές αδυναμίες μας, που τις ξεπερνάμε σιγά-σιγά, παρουσιάζοντας τις προτάσεις μας. Το μείζον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τις προγραμματικές προϋποθέσεις, ώστε να δημιουργήσει μέσα στην κοινωνία μία ορμή διεκδίκησης συμβολής στην αλλαγή της ζωής των ανθρώπων».