Οικονόμου: Να μην καλλιεργούμε κλίμα εγκληματοφοβίας

Οικονόμου: Να μην καλλιεργούμε κλίμα εγκληματοφοβίας

«Η Ελλάδα είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο»

«Η απαίτηση κάθε συμπολίτη μας να απολαμβάνει υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην καθημερινότητά του αποτελεί καθήκον για την πολιτική ηγεσία» τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και υπογράμμισε πως «λύσεις εύκολες ή αυτονόητες όταν χειριζόμαστε ζητήματα βαρύνουσας εγκληματικότητας δεν υπάρχουν. Όσοι εντός ή εκτός Κοινοβουλίου υποδεικνύουν απλοϊκές λύσεις δήθεν δραστικού χαρακτήρα, αλλά στην πραγματικότητα απολύτως αμφίβολης αποτελεσματικότητας ή και νομιμότητας, επιδίδονται στη συνήθη πλειοδοσία που τους εξασφαλίζει η κοινοβουλευτική ασφάλεια της Αντιπολίτευσης».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε πως οι «πολίτες προσδοκούν, η κυβέρνηση, πάντοτε στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, να αναπτύσσει πρωτοβουλίες που να κάνουν πράξη την απαίτηση της κοινωνίας να απολαμβάνει ένα επίπεδο δημόσιας τάξης και ασφάλειας εφάμιλλο κάθε άλλης σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας». Στο πλαίσιο αυτό «η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Υπουργείου έχει επεξεργασθεί και αναπτύσσει μια πολυεπίπεδη καταπολέμηση των μορφών βαρύνουσας εγκληματικότητας μέσα από το πρόγραμμα αντεγκλητικής πολιτικής 2020-2024, που έχει ξεκάθαρη στοχοθέτηση».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την ανάπτυξη συνεργασίας με τη Δικαιοσύνη, ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «μετέβη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛΑΣ, προκειμένου με πολύ μεθοδικό τρόπο να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές ομάδες, που -μεταξύ των άλλων- μεταχειρίζονται και δολοφονικές μεθόδους κατά μελών τους στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν τις έκνομες δραστηριότητές τους». Αντιλαμβάνεστε, είπε, «επειδή η έρευνα είναι ακόμη στη φάση της προανάκρισης, δεν μπορώ να αναφερθώ σε ειδικότερες λεπτομέρειες στο πού βρισκόμαστε», όμως τόνισε πως «η στρατηγική επιλογή των αρμοδίων Υπουργείων και των διωκτικών Αρχών για τις υποθέσεις βαρύνουσας εγκληματικότητας είναι να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα η οικονομική συνιστώσα του «μαύρου» χρήματος και του ξεπλύματος των κεφαλαίων». Διαβεβαίωσε πως «η δραστική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων αποτελεί καθημερινά κεντρική επιδίωξη για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Για την ασφάλεια που υπάρχει στη χώρα μας και τον τουρισμό, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο ασφάλειας που απολαμβάνουν όσοι μένουν και όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα και να μην καλλιεργούμε, δίχως ιδιαίτερη βάση, κλίμα εγκληματοφοβίας. Η Ελλάδα είναι μία από τις ασφαλέστερες στον κόσμο».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, από τη δική του πλευρά ,επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από μια σειρά εν ψυχρώ δολοφονιών που με βάση όλες τις ενδείξεις φαίνεται ότι έχουν διεξαχθεί από οργανωμένο έγκλημα, όπως του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τη δολοφονική εκτέλεση του επιχειρηματία στη Ζάκυνθο, τη δολοφονία στη Μεταμόρφωση Αττικής, ενώ ενδείξεις υπάρχουν ότι οργανωμένο έγκλημα υπάρχει και πίσω από τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά. Έρευνα της κοινής γνώμης πρόσφατα έδειξε ότι το 67% των Ελλήνων δεν αισθάνονται ασφαλείς και μόνο 7% αισθάνονται ασφαλείς. Και προφανώς, αυτά τα δεδομένα οδήγησαν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πάρει έναν φάκελο και να πάει να τον καταθέσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Διερωτήθηκε, όμως, γιατί χρειαζόταν αυτό να το πράξει με τις κάμερες και γιατί χρειαζόταν να πάει ο ίδιος, αφού υπάρχουν οι υπηρεσιακοί δίαυλοι, μέσα από τους οποίους η Αστυνομία επικοινωνεί με τις κατά τόπους Εισαγγελίες και τη Δικαιοσύνη; Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι «οι πολίτες ούτε υπεραστυνόμευση θέλουν ούτε όμως και την απουσία της Αστυνομίας. Αυτό που θέλουν είναι να υπάρχει η παρουσία της Αστυνομίας. Αυτή λειτουργεί προληπτικά».