Μητσοτάκης: Εθνικές μας «γέφυρες» τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece

Μητσοτάκης: Εθνικές μας «γέφυρες» τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece

Λαμπερή εκδήλωση εγκαινίων του ανακαινισμένου αεροδρομίου «Μακεδονία» παρουσία του πρωθυπουργού

Με μια λαμπρή εκδήλωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία αλλάζουν την εικόνα της χώρας και δίνουν το έναυσμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων διαχείρισης της εταιρείας Fraport Greece, μια κοινή εταιρεία της Fraport Γερμανίας και του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία παρέδωσε τα αεροδρόμια 3 μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο και ειδικά για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμιο και το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, τονίζοντας πως «σήμερα είναι μία ημέρα πραγματικά ξεχωριστή για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα, καθώς βρισκόμαστε εδώ για να υποδεχτούμε τον ανακαινισμένο αερολιμένα Μακεδονία. Τον ολοκαίνουργιο αερολιμένα, αφού έχουν όλα άλλη μορφή.

Από τις περισσότερες πύλες, τους πολλούς νέους εμπορικούς χώρους, το αεροδρόμιο Μακεδονία διπλασιάστηκε και ανακαινίστηκε στο σύνολό του, όπως και τα υπόλοιπα 13 αεροδρόμια τα οποία ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους».

Οι τεράστιες προοπτικές της επένδυσης

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Η επένδυση της Fraport μόνο εδώ στη Θεσσαλονίκη έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε νωρίτερα. Καθώς η δυναμικότητά του θα φτάνει πλέον τα 10 εκατ. επιβάτες, οι προοπτικές του θα είναι τεράστιες. Όπως τεράστιες θα είναι και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης που αποκτά πλέον το αεροδρόμιο που της αξίζει. Είναι μία συνολική επένδυση ύψους 440 εκατ. ευρώ που αλλάξει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά μας και σε 3 ηπειρωτικούς προορισμούς. Προσφέροντας έσοδα στα δημόσια ταμεία, νέες θέσεις εργασίας, καλύτερη εξυπηρέτηση και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους».

Υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους ιδιωτών

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η επένδυση αυτή αποτελεί ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών. Όσο αυξάνεται η επιβατική κίνηση αναμενόμενα θα ακολουθήσει και η μείωση του κόστους της. Μιλάμε για μία επένδυση που αφορά πολλαπλά τη χώρα. Ξέρουμε ότι οι διάφορες μορφές αξιοποίησης των ιδιωτικών πόρων αποδίδουν στην πράξη. Η επένδυση διπλασίασε την απασχόληση με χιλιάδες θέσεις και θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση των επισκεπτών σε πολλούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω περισσότερα αεροπλάνα να προσγειώνονται και να απογειώνονται στα αεροδρόμιά μας. Τέτοια θετικά μηνύματα συμπράξεων κράτους και ιδιωτών φτάνουν από όλα τα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων, από τον ΟΛΠ σε σύμπραξη με την Cosco, από τα 14 αεροδρόμια στη σύμπραξη με τη Fraport. Είναι καιρός ο καθένας στη χώρα μας να βρει το ρόλο του. Οι επενδυτές να προσφέρουν τα κεφάλαια και το κράτος την αξιοποίησή τους. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη εξελίσσονται μεγάλα έργα με τη σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων, το μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το γήπεδο της Τούμπας, νέα σχολεία κ.ά.».

Η ευχή για το πιο ψηλό ταξίδι της χώρας

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν με μεράκι και επαγγελματισμό για να φέρουν εις πέρας ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο, διότι τα έργα αυτά εξελίσσονταν, ενώ τα αεροδρόμια βρίσκονταν σε λειτουργία. Για να μιλήσουμε και στη γλώσσα των αερομεταφορών, η οδηγία από τον πύργο ελέγχου της κυβέρνησης είναι μία: “Να ταξιδεύουμε όλο και πιο ψηλά τη χώρα, χωρίς να πετάμε στα σύννεφα“. Καλορίζικα τα νέα αεροδρόμια, να είναι πάντα γεμάτα ζωή αλλά κυρίως πάντα με χαμογελαστούς και ασφαλείς επισκέπτες και εργαζόμενους».

Σούλτε: Η επένδυσή μας στα 14 αεροδρόμια στέλνει ισχυρό μήνυμα 

Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο πρόεδρος της μητρικής Fraport AG, Στέφαν Σούλτε, τόνισε πως η συγκεκριμένη επένδυση στέλνει ισχυρό μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές της Ελλάδας.

Ο κ. Σούλτε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Αυτό το εγχείρημα αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για την Fraport και για την Ελλάδα για διάφορους λόγους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκτενή σχέδια, τα οποία παραδόθηκαν εγκαίρως και μάλιστα 3 μήνες νωρίτερα από τη συμφωνία. Αυτές οι πύλες εισόδου στην Ελλάδα παρέχουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες με επίκεντρο του τουρίστες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ισχυρή ανταγωνιστική θέση διεθνώς, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα εκατομμύρια ταξιδιωτών. Στις 11 Απριλίου του 2017 ξεκινήσαμε την πιο σημαντική παραχώρηση του ομίλου μας, με την ταυτόχρονη εργασία και στα 14 αεροδρόμια. Η παραχώρηση στη Fraport Greece, ήταν μία τεράστια επιτυχία. Μία σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, παράδειγμα και για άλλους επενδυτές. Πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Δημιουργήσαμε εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Ευχαριστώ το ελληνικό κράτος τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ευχαριστούμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε. Ήταν ένα τεράστιο βήμα για εμάς. Χτίσαμε μία ειλικρινή σχέση βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Όμιλο Κοπελούζου για τη σημαντική συμβολή του. Είναι ο βασικός μέτοχος και έχει υπάρξει συνεργάτης μας για πάρα πολλά χρόνια.

Αξιότιμε κε. πρωθυπουργέ εκ μέρους του ομίλου Fraport σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και τη συνεργασία σας για τα νέα αεροδρόμια και για αυτό που πέτυχε η Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι στα επόμενα χρόνια θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο έργο μας, βοηθώντας τον ελληνικό τουριστικό τομέα να αναπτυχθεί. Είμαστε ο έμπιστος συνεργάτης σας στο μέλλον. Πρέπει να πω ότι πραγματικά αγαπώ την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, για τη φιλοξενία και τους ανθρώπους της».

Παρακαλούμε περιμένετε ...