Το παρασκήνιο της σύλληψης του Γιάννη Λαγού στο Βέλγιο

Το παρασκήνιο της σύλληψης του Γιάννη Λαγού στο Βέλγιο

Ο ευρωβουλευτής θέλει να «μπλοκάρει» την έκδοσή του στην Ελλάδα

Καθόλου τυχαία δεν είναι η σύλληψη του Γιάννη Λαγού στο Βέλγιο, καθώς οι αρχές της χώρας τον παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής συνελήφθη σήμερα στις Βρυξέλλες έξι μήνες μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη δεκατριών ετών για τη δράση του στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Μετά την άρση της ασυλίας του από την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έκδοσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ελληνικές αρχές είχαν επικοινωνήσει από το περασμένο Σάββατο με την βελγική αστυνομία και με την Interpol, προκειμένου να βρίσκονται σε εγρήγορση για τη σύλληψή του.

Ο κλοιός γύρω από τον Λαγό έσφιξε ακόμη περισσότερο μετά τις πληροφορίες ότι αναζητούσε διόδους διαφυγής προς τη Νορβηγία όπου και ενδεχομένως θα ζητούσε πολιτικό άσυλο.

Ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επικοινώνησε για το θέμα με τους ομολόγους του σε Νορβηγία, Δανία και Βέλγιο και στη συνέχεια δόθηκαν εντολές στα βελγικά στελέχη στα σύνορα και το αεροδρόμιο, εάν τον εντοπίσουν να ενημερώσουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Λαγός θα προσπαθήσει να «μπλοκάρει» την έκδοσή του στην Ελλάδα προσφεύγοντας στη βελγική Δικαιοσύνη.

Εκτιμάται ότι για να εκδοθεί η απόφαση του βελγικού δικαστηρίου θα χρειαστούν δύο έως τρεις μήνες, ενώ ο Λαγός έχει το δικαίωμα να προσφύγει και σε δεύτερο βαθμό.

Εκτός από την έκδοσή του, το βελγικό δικαστήριο θα κρίνει εάν θα βρίσκεται υπό κράτηση ή σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου βγει η απόφαση.

Σε περίπτωση που ο ίδιος θα συναινούσε να εκδοθεί στη χώρα μας, σενάριο που δεν θεωρείται πιθανό, τότε η διαδικασία θα ήταν ταχύτατη και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες.