Μεγάλη Εβδομάδα με εμπόδια στο δρόμο για την έξοδο από την υγεινομική κρίση

Μεγάλη Εβδομάδα με εμπόδια στο δρόμο για την έξοδο από την υγεινομική κρίση

Η κούραση των πολιτών, τα μέτρα αποσυμπίεσης και οι δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης

Το εφετινό Πάσχα είναι, προφανώς, εντελώς διαφορετικό από το περυσινό το οποίο περάσαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ωστόσο, στην ψυχολογία των πολιτών που περίμεναν να εκδράμουν στα χωριά τους, αυτό μικρή σημασία έχει.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και το άνοιγμα (σε λίγες ημέρες) της εστίασης μπορεί να κάνουν λίγο πιο… ελαφριά την ατμόσφαιρα, ωστόσο, η γκρίνια δεν λείπει.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία (που πολλές φορές αποδεικνύεται τρόμου) ανάμεσα στα απαραίτητα μέτρα αλλά και την ανάγκη της κοινωνίας για αποσυμπίεση. Ταυτόχρονα τα αρμόδια υπουργεία προσπαθούν να προετοιμάσουν και τον δρόμο προς την επιστροφή στην κανονικότητα αν και αυτό κρύβει εξίσου μπόλικους γρίφους και εμπόδια τα οποία για να ξεπεραστούν θα πρέπει να βρεθούν πολλές… χρυσές τομές.

Τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε αυτό το δρόμο είναι τρία.

Το πρώτο είναι η αναντιστοιχία υπεραισιόδοξων δηλώσεων και πραγματικότητας που δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση και νευρικότητα στην κοινωνία. Το σιωπητήριο που έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου δεν λειτούργησε σε πρώτη φάση αλλά είναι δεδομένο πως τις αμέσως επόμενες ημέρες τα ενταθεί προκειμένου να κλείσει τουλάχιστον το ένα μέτωπο.

Το δεύτερο είναι το πολυπόθητο τείχος της ανοσίας το αποδεικνύεται πως μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι. Οι συνεχείς εκκλήσεις του πρωθυπουργού δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποδίδουν καρπούς καθώς αρκετοί πολίτες από κρίσιμες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, ευπαθείς, υγειονομικοί) παραμένουν ανεμβολίαστοι. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, γρήγορα να δούμε μια νέα επικοινωνιακή καμπάνια για τον εμβολιασμό, με στόχο να πειστούν ολοένα και περισσότεροι να ενταχθούν το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Τρίτο και τελευταίο είναι το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου το οποίο είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες. Στην κυβέρνηση έχουν στη διάθεσή τους τρία όπλα τα οποία θα κρίνουν και την έκβαση της όλης προσπάθειας: εμβολιασμοί ( νέες εμβολιαστικές γραμμές για τους πολίτες 30-39 ετών από τη Μ. Τρίτη), self tests και καλός καιρός.

Πρόβα τζενεράλε θεωρείται το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου ύστερα από έξι μήνες αναστολής δραστηριότητας.