Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας ο πρωθυπουργός για την άσκηση «Ηνίοχος»

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας ο πρωθυπουργός για την άσκηση «Ηνίοχος»

Δείτε εικόνες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας για την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η πολεμική Αεροπορία και το ΓΕΕΘΑ διοργάνωσαν φέτος τη μεγαλύτερη άσκηση στην Ευρώπη στην οποία μετέχει η ελίτ των πολεμικών αεροποριών του κόσμου. Εξήντα αεροσκάφη από πέντε χώρες, ελικόπτερο της Κύπρου και το σύνολο του αεροπορικού στόλου της Ελλάδας είναι η δύναμη που σκεπάζει το FIR Αθηνών εδώ και δυο εβδομάδες, επισημάνθηκε στην ΕΡΤ.

H Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με τμήματα Κ/Β Hawk, μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.

H Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας λαμβάνει μέρος με δυνάμεις για τη διεξαγωγή αποστολών υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων GAA (Ground Air Assisted Interdiction), CAS (Close Air Support), CCA (Close Combat Attack), με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων ελεύθερης πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων στατικού ιμάντα.

Στην άσκηση συμμετέχουν, επίσης, η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Παρατηρητές είναι οι Αυστρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ρουμανία και Σλοβενία. Ο «Ηνίοχος» ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Μια ημέρα νωρίτερα τα μαχητικά από όλες τις χώρες θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα.

«Θεμέλιο σταθερότητας η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της», τόνισε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της», προσέθεσε.