Σταϊκούρας: Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες

Σταϊκούρας: Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες

«Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα και ευελιξία θέτοντας τα θεμέλια για ένα μέλλον ευημερίας»

«Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα και ευελιξία ώστε η χώρα μας να καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο της υγειονομικής κρίσης και να εισέλθει σε τροχιά υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, θέτοντας τα θεμέλια για ένα μέλλον ευημερίας, αντάξιο των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που δικαιούνται οι επόμενες γενιές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον σχεδιασμό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου ανάκαμψης.

Η σημερινή είναι ίσως η πρώτη φορά, που ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε τόσο υψηλούς τόνους στην απάντηση που έδωσε στην πρόεδρο και τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής , οι οποίοι είχαν προηγηθεί στο βήμα της Βουλής και είχαν επίσης επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση.

Ο κ. Σταϊκούρας αφού επισήμανε ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος της υγειονομικής κρίσης, έτος στο οποίο οι αντοχές των πολιτών δοκιμάστηκαν, οι κοινωνίες αισθάνθηκαν ανασφάλεια, οι ελευθερίες των ανθρώπων περιορίστηκαν, οι κοινωνίες κλυδωνίστηκαν, τα εθνικά συστήματα υγείας πιέστηκαν και δυστυχώς πολλές ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αναταράξεις. "Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η πρόεδρος και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση, στην οποία εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί την αντιμετώπιση της κρίσης και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής", είπε ο υπουργός Οικονομικών που κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής για "ατεκμηρίωτες και άστοχες αναφορές" για "ανευθυνότητα».

«Η κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά την επιχειρηματική κοινότητα ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι όσο το δυνατό μικρότερες και αναστρέψιμες», ανέφερε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ενισχύοντας τη ρευστότητας των επιχειρήσεων και ενισχύοντας παράλληλα την απασχόληση. "Αυτό έχει αναγνωριστεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει επισημάνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις", είπε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2020, "παρά την υγειονομική κρίση, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν είναι αισθητά μικρότερος από το 2019, ενώ την ίδια περίοδο, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων ήταν τριπλάσιος. "Η κυβέρνηση ωστόσο δεν θα σταματήσει εδώ. Συνεχίζει και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, λειτουργώντας με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αίσθημα δικαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μακρυά από θριαμβολογίες και κινδυνολογίες. Ζούμε μέσα στην οικονομία και την κοινωνία και όχι σε γυάλινους πύργους. Κατανοούμε τους προβληματισμούς, ακούμε το σφυγμό, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, σεβόμαστε τις αγωνίες της κοινωνίας, έχουμε αίσθημα της ευθύνης, αντιδρούμε με αμεσότητα, διαχειριζόμαστε με ταχύτητα και με ευελιξία τις συνέπειες της κρίσης, ενεργούμε με ψύχραιμη, καθαρή και συγκροτημένη σκέψη", είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "επιδιώκουμε να ελαχιστοποιούμε τα λάθη και να περιορίζουμε τις παραλείψεις. Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες επιδεικνύουμε μαζί με την κοινωνία, υπομονή. Αναδεικνύουμε αντοχές. Ωστόσο δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είνα σταδιακή, όχι άμεση. Ωστόσο μαζί με τις προκλήσεις, αναδεικνύονται και ευκαιρίες τις οποίες, ως χώρα οφείλουμε με δυναμισμό, να αξιοποιήσουμε, μαζί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας: ιστορικά, γεωγραφικά, γεωπολιτικά, περιβαλλοντικά. Προχωράμε μαζί με το καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και μαζί με τα όπλα για την αντιμετώπιση της νόσου στο πεδίο των εμβολιασμών". Στο κλίμα αυτό ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «πάνω σε αυτά πρέπει να στηριχθούμε ώστε η χώρα να καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο της υγειονομικής κρίσης και να εισέλθει σε τροχιά υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, θέτοντας τα θεμέλια για ένα μέλλον ευημερίας, αντάξιο των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που δικαιούνται οι επόμενες γενιές»

Το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί και επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και καθεστώτα που του παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, και ταιριάζουν με την εγχώρια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, είπε ο υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι κυβέρνηση προχωράει στην αξιοποίηση του άρθρου 3.12 του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και, με διατάξη νόμου που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, διαμορφώνεται προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. "Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, στο πλαίσιο της στήριξης για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και είχαν και ζημία, κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν", είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προχωράει εντατικά την τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου, από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συμμετέχει με προτάσεις στις διαπραγματεύσεις, για την επικαιροποίηση, τη βελτίωση και την επέκταση του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι σε εξέλιξη.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν αντικείμενο υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα καλύτερα δεδομένα για τις επιχειρήσεις.