Βουλευτές – εθελοντές στη μάχη κατά της πανδημίας: Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς

Βουλευτές – εθελοντές στη μάχη κατά της πανδημίας: Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς

«Υπηρέτησα το ΕΣΥ όλα μου τα χρόνια και θα εξακολουθήσω να το υπηρετώ»

Ως αυτονόητο χρέος και καθήκον, περιγράφουν οι βουλευτές – γιατροί τους λόγους για τους οποίους έθεσαν εαυτόν στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα στην υγειονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου, που ετοιμάζονται να φορέσουν ξανά την ιατρική τους μπλούζα, εφόσον κληθούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, εξηγούν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο μόνος λόγος που τους οδηγεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι η αίσθηση του καθήκοντος και τίποτε άλλο, αφού δηλώνουν ότι θα εργασθούν εθελοντικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος ανέλαβε ήδη εθελοντική υπηρεσία ως ιατρός πνευμονολόγος στο πολύ βεβαρημένο νοσοκομείο της Λάρισας, από την στιγμή που ζήτησε την αναστολή των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, τόνισε ότι είναι αυτονόητο για εκείνον το καθήκον να προσφέρει δίπλα και μαζί με τους συναδέλφους του, που δίνουν την μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες, που προκύπτουν από την έλευση της πανδημίας.

«Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωση, που καθημερινά νοσούν εκατοντάδες συμπολίτες μας και οι υγειονομικοί συνάδελφοι υπερβαίνουν τον εαυτό τους στα νοσοκομεία, θεωρώ αυτονόητο να βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια», λέει και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας και στέλνει το μήνυμα: «Κανείς δεν περισσεύει σε αυτόν των αγώνα».

Ο Βασίλης Γιόγιακας (βουλευτής της ΝΔ – καρδιολόγος) τονίζει ότι «ως μάχιμος γιατρός» – αφού καθ' όλη την κοινοβουλευτική του θητεία δεν έχει εγκαταλείψει το λειτούργημά του – «βλέποντας την λαίλαπα της πανδημίας και το σύστημα Υγείας να έχει φτάσει στα όριά του, υποχρέωσή μου να συμβάλλω κι εγώ, με τις όποιες δυνάμεις μου, στην αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης βοηθώντας τους συνανθρώπους μου που νοσούν».

Ο χειρουργός Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος εκλέγεται στον νομό Δράμας με την ΝΔ, επισημαίνει πως «έκανε κάτι που το θεώρησε αυτονόητο» και χαρακτηριστικά αναφέρει: «Υπηρέτησα το ΕΣΥ όλα μου τα χρόνια και θα εξακολουθήσω να το υπηρετώ. Στην συγκεριμένη συγκυρία είναι το ίδιο αυτονόητο και καθαρό όσο πρέπει να είναι το μήνυμα «Μένουμε σπίτι – Μένουμε ασφαλείς». Προσθέτει δε, ότι απαιτείται συστράτευση όλων των υγειονομικών δυνάμεων, αφου «Δεν είναι θέμα επιλογών, ούτε θέμα εναλλακτικού δρόμου, παρά είναι μονόδρομος η νίκη μας σε ένα ενιαίο και αραγές μέτωπο».

Ο Νεοκλής Κρητικός (βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ – χειρουργός) παρατηρεί ότι «είναι χρέος οποιουδήποτε Έλληνα, και πολύ περισσότερο ενός γιατρού να είναι κοντά στους αρρώστους και να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί, για να ξεπεράσει η πατρίδα μας την πανδημία». Εύχεται δύναμη και κουράγιο και τονίζει «θα το ξεπεράσουμε».

Η Όλγα Γεροβασιλη (Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ακτινοδιαγνώστρια), τονίζει ότι «Πέρα από την πολιτική μας δράση, που έτσι και αλλιώς έχει έναν ισχυρό ρόλο αυτή την περίοδο, το σύνολο των βουλευτών-γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετικές ειδικότητες, είμαστε στην διάθεση του σχεδιασμού του υπουργείου προκειμένου να υποστηρίξουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ με βάση τις ανάγκες, όπως ενημέρωσα με επιστολή μου τον υπουργό Υγείας». Η βουλευτής Άρτας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μπροστά σε αυτό κανένας μας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. «Οι συνάδελφοί μας γιατροί δοκιμάζονται στα νοσοκομεία της χώρας. Δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με τραγικές ελλείψεις χωρίς να μπορούν να κάνουν με ασφάλεια την δουλειά τους. Εξέπεμψαν το σήμα της συστράτευσης και βεβαίως εμείς ως γιατροί δεν μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να προβεί άμεσα σε προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ».

«Το θεωρώ απολύτως φυσικό να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως γιατρός. Από το πρώτο ακόμη κύμα της πανδημίας, στις 19 Μαρτίου κατέθεσα την αίτησή μου στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια και τέθηκα στην διάθεση του ΕΣΥ. Δεν γίνεται να περνάει η χώρα μας μια τέτοια υγειονομική κρίση και να μην συμμετέχεις. Δεν συνέδεσα ποτέ την προσφορά μου με την βουλευτική μου ιδιότητα. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν δημοσιοποίησα το γεγονός» λέει από την πλευρά του και ο επεμβατικός καρδιολόγος, βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης.

Στην διάθεση του ΕΣΥ έχουν επίσης τεθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου, ενδοκρινολόγος καθηγητής, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ρευματολόγος, Γιάννης Μουζάλας, γυναικολόγος χειρουργός – μαιευτήρας, Ανδρέας Ξανθός, μικροβιολόγος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, παθολόγος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δερματολόγους, Παύλος Πολάκης, γενικός Χειρουργός – εντατικολόγος και Μερόπη Τζούφη Μερόπη, αν. καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδονευρολογίας.

Από το ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής που εξέφρασε την βούληση να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες, είναι ο νεφρολόγος ιατρός, Ανδρέας Πουλάς, ο οποίος εκλέγεται στην Αργολίδα. Όπως εξηγεί για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση «Από την στιγμή που δώσαμε τον όρκο του Ιπποκράτη οφείλουμε να τον τηρήσουμε. Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αόρατο εχθρό και κανένας δεν μπορεί να λείψει. Χωρίς πολλά λόγια και χωρίς τυμπανοκρουσίες όλοι οφείλουμε να δουλέψουμε και να προσφέρουμε τα μέγιστα στις νοσοκομειακές δομές που μπορούμε και σε ότι κι αν κληθούμε», αναφέρει.

Και η Μαρία Αθανασίου η μοναδική ιατρός στην ΚΟ της Ελληνικής Λύσης (είναι γυναικολόγος) διακρίνει και κάτι καλό μέσα στην κατάσταση που βιώνει η χώρα. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο ιός θα μας φέρει πιο κοντά. Διότι θα καλλιεργηθεί ο εθελοντισμός ενώ το κράτος θα ενισχύσει το ΕΣΥ, στο οποίο καταφεύγουμε όλοι στα δύσκολα περιστατικά». Εξηγεί ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα χρημάτων για την συμβολή της αυτή την ώρα στον τομέα της Υγείας παρά αναφέρει πως «Είναι θέμα συμπεριφοράς. Είναι θέμα συνείδησης. Είναι θέμα προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας. Και είναι και κάτι άλλο: Το παράδειγμα που δίνουμε στις νεώτερες γενιές».