Κάτσης: Ή η κυβέρνηση κρατά αρχείο από τα SMS των πολιτών ή ο κ. Πέτσας ψεύδεται

Κάτσης: Ή η κυβέρνηση κρατά αρχείο από τα SMS των πολιτών ή ο κ. Πέτσας ψεύδεται

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει απαντήσεις για την τήρηση ή μη των προσωπικών δεδομένων

Να απαντήσει αν κρατά αρχείο από τα SMS των πολιτών ή αν ο κ. Πέτσας «ψεύδεται» καλεί την κυβέρνηση με δήλωσή του ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης.

«Δευτέρα 9/11, η κυβέρνηση της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας και της στοχοποίησης των πολιτών, με την οποία αποποιείται οποιαδήποτε δική της ευθύνη, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου της κ. Πέτσα ότι πάνω από 1 εκατομμύριο SMS με τον κωδικό 6 για σωματική άσκηση, εστάλησαν στο 13033 μετά τις 9 το προηγούμενο βράδυ.

Τρίτη 10/11, η ίδια κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, δήλωσε ότι το 13033 δεν είναι σχεδιασμένο να καταγράφει τις κατηγορίες κωδικών που στέλνουν οι πολίτες για να μετακινηθούν και ως εκ τούτου η παραπάνω "ενημέρωση" του κ. Πέτσα ήταν "κατά προσέγγιση". Ο κ. Πιερρακάκης έχει επίσης δεσμευθεί στη Βουλή ότι τα SMS στο 13033 και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν καταγράφονται, αλλά διαγράφονται από το σύστημα αμέσως μόλις διεκπεραιωθεί η εντολή μετακίνησης», αναφέρει στη δήλωσή του.

Ο κ. Κάτσης σχολιάζει πως «κάθε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δε μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα και δυο παραπάνω ισχυρισμοί, εκτός αν η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών». «Δυο τινά συμβαίνουν», συνεχίζει ο κ. Κάτσης, «είτε ο κ. Πέτσας ψεύδεται ανερυθρίαστα προκειμένου να ρίξει την ευθύνη στους πολίτες και "αδειάζεται" εκτιθέμενος για μια ακόμα φορά», «είτε του ξέφυγε ότι η κυβέρνηση τελικά κρατά αρχείο και επεξεργάζεται τα SMS που στέλνουν οι πολίτες στο 13033, κάτι που παραβιάζει κατάφορα κάθε κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων και συνιστά μεταξύ άλλων μια σοβαρή, σκοτεινή υπόθεση παρακολούθησης των πολιτών εκ μέρους των Αρχών!».

«Αναμένουμε, όπως και οι πολίτες, άμεσες απαντήσεις», καταλήγει.