Κικίλιας: Η εικόνα του υγειονομικού χάρτη της χώρας και των κλινών ΜΕΘ

Κικίλιας: Η εικόνα του υγειονομικού χάρτη της χώρας και των κλινών ΜΕΘ

Πίνακες με την αναλυτική παρουσίαση του υπ. Υγείας- «Η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 32%»

Το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας , προχώρησε σε ενημέρωση για την κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού ενώ παρουσίασε τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

«Δέκα μήνες αγωνιζόμαστε σε μία πανδημία όλοι μαζί», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Υγείας και στη συνέχεια παρουσίασε τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας: «Είναι μία μεγάλη μάχη, αλλά δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα φτάνει στο 32%».

Για τους επαγγελματίες υγείας ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι υπήρχαν 88.690 τον Σεπτέμβριο και σήμερα, τον Νοέμβριο, έχουμε 100.984.

Για τις κλίνες ΜΕΘ ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι: «Είχαμε 557 τον Ιούλιο του 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα έχουμε 1.082 και έρχονται 234 νέες μέχρι το τέλος του έτους».

Σημείωσε πως σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι.

Διακόσια είκοσι τέσσερα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κοροναϊό και όχι μόνο, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και επισήμανε ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κοροναϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία.

Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κοροναϊό.

Στον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν 4.590 κλίνες Covid-19, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2 εκατομμύρια τεστ (PCR και Rapid Test), με τις κινητές ομάδες να φτάνουν τις 450.000.

Αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας:

Υγειονομικός χάρτης

Το Σεπτέμβριο 2019 το σύστημα υγείας είχε 88.690 εργαζόμενους και τον Νοέμβριο 2020, 100.984.

Κλίνες ΜΕΘ

Τον Ιούλιο 2019 λειτουργούσαν 557 και τον Νοέμβριο 2020, λειτουργούν 1.082 και μέχρι τέλος έτους θα προστεθούν άλλες 234 κλίνες ΜΕΘ.

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε 297 σε όλη την επικράτεια, τι στιγμή που κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο, όπως είπε ο υπουργός, οι αναμονές την ημέρα άγγιζαν τους 30 με 35 ασθενείς.

Ταυτόχρονα είπε ο υπουργός, αναπτύχθηκαν και απλές κλίνες Covid-19, συνολικά 4.590. Επίσης στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας μπήκε και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με 224 Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Σημείωσε με έμφαση ότι το 30,03 % των τεστ Covid-19 γίνεται σε δομές της ΠΦΥ. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2 εκατ. τεστ (PCR και rapid). Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει 450.000 τεστ σε 13.500 αποστολές. Στη μάχη θα μπουν και οι ιδιώτες γιατροί και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουν και εντός ΕΣΥ πλέον», είπε ο κ. Κικίλιας.

Εξήγησε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει και μεταφορές ασθενών από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη.

Το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κοροναϊός

Το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κοροναϊός είπε ο υπουργός. Τον προηγούμενο μήνα μέσα στην πανδημία πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, 40.032 χειρουργεία και 50.114 εξετάσεις ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία.

Ανάπτυξη σχεδίου στη Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων.
Τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχτηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχτηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.

«Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δίνουμε την δυνατότητα σε αυτήν τη σκληρή μάχη να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να αντέξουν την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις», είπε ο υπουργός.

Εμβόλιο

Υποδέχθηκε όλος ο πλανήτης την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer με πολύ μεγάλη αισιοδοξία, είπε ο υπουργός. Τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων. «Θα έχει το εμβόλιο όποτε θα το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.
Εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός. «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες μας και να μην προσέχουμε τους επόμενους μήνες, αλλά αντίθετα πρέπει να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέχρις ότου έρθουν τα εμβόλια». Ο υπουργός είπε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, που έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. και βάση αλγόριθμου και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό δόσεων εμβολίου. Εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κικίλιας.

Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θα είναι απόλυτα ασφαλή

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Κριτική στην αντιπολίτευση

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει δυστυχώς ο κ. Τσίπρας και όσοι σύντροφοι του ακολουθούν την λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news αυτήν την δύσκολη ώρα. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς. Χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έκανε και θα κάνει ότι χρειαστεί ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Ευχαρίστησε τους «συγκλονιστικούς ανθρώπους», γιατρούς, νοσηλευτές, και λοιπό προσωπικό για την προσπάθεια τους, καταλήγοντας ότι «εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και προσέξουμε θα τα καταφέρουμε. Ελάτε να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτούς τους ανθρώπους».

Αναλυτικά ο υγειονομικός χάρτης