Η Ελλάδα απαντά με αντι-Navtex στην Τουρκία

Η Ελλάδα απαντά με αντι-Navtex στην Τουρκία

Η ελληνική Navtex σημειώνει ότι η τουρκική Navtex αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα»

Ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Η ελληνική Navtex σημειώνει ότι η τουρκική Navtex αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα», σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, καλεί τους ναυτιλομμένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex τονίζοντας ότι ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Νωρίτερα, ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας εξέδωσε αναγγελία για έρευνες του Όρουτς Ρέις και συνοδευτικών του πλοίων σε θαλάσσια περιοχή 16 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τη Ρόδο και 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA34

312200 UTC OCT 20

IRAKLEIO RADIO NAVWARN 647/20 SOUTH EAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA32-1364/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA32-1364/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 142059 UTC NOV 20.