Νέα τουρκική Navtex νότια της Ρόδου – Να ανακαλέσει άμεσα ζητά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Νέα τουρκική Navtex νότια της Ρόδου – Να ανακαλέσει άμεσα ζητά το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας»

Ακόμη μία Navtex ανακοίνωσε η Τουρκία, την ώρα που Σάμος και Σμύρνη μετρούν τις πληγές τους από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής.

H νέα Navtex που αφορά το Oruc Reis αφορά περιοχή νότια της Ρόδου και θα  έχει διάρκεια έως τις 14 Νοεμβρίου.

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Περαιτέρω, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

2
σχόλια
  1. avatar Α.Τ

    Από εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας προς την τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, έχουμε 'χορτάσει'. Πάντως η ποιο ξεκάθαρη θέση είναι εκείνη της Ρωσίας, το γιατί και με ποιο κόστος μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε δεν το γνωρίζω.Αυτό που είναι σίγουρο το άρμα στο οποίο επιβαίνουμε είναι χωρίς σώα(ς) τα(ς) φρένα(ς).

    Το μόνο που χρειάζεται για το θρίαμβο του Κακού είναι κάποιοι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα.
    Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797.

  2. avatar Θ.Τ

    Με την ανοχή ΕΕ και δήθεν συμμάχων ο σουλτάνος προσπαθεί να εξαντλήσει την προθεσμία που του έδωσαν, προκειμένου να ολοκληρώσει τις παράνομες ενέργειές του εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Θα ήθελα να ρωτήσω τους κυρίους αυτούς σε περίπτωση που δεν του φτάσει ο χρόνος, (του σουλτάνου), μήπως θα μπορούσαν να του δώσουν κανένα δίμηνο ακόμη, ας το σκεφθεί η κα Μέρκελ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...