Νέα τουρκική Navtex νότια της Ρόδου – Να ανακαλέσει άμεσα ζητά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Νέα τουρκική Navtex νότια της Ρόδου – Να ανακαλέσει άμεσα ζητά το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας»

Ακόμη μία Navtex ανακοίνωσε η Τουρκία, την ώρα που Σάμος και Σμύρνη μετρούν τις πληγές τους από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής.

H νέα Navtex που αφορά το Oruc Reis αφορά περιοχή νότια της Ρόδου και θα  έχει διάρκεια έως τις 14 Νοεμβρίου.

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Περαιτέρω, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.