Αυστηροποιείται η διαδικασία ασύλου

Αυστηροποιείται η διαδικασία ασύλου

Μηταράκης: Η χώρα μας δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών

Την αυστηροποίηση της διαδικασίας ασύλου, προκειμένου να χαρακτηρίζεται απαράδεκτο το αίτημα όσων μεταναστών κριθεί ότι «δεν διατρέχουν κίνδυνο σε χώρες διέλευσης», προαναγγέλλει σε συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Σήμερα η διαδικασία ασύλου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες ως προς τον αιτούντα στη χώρα διέλευσης. Αυτό πλέον το εξετάζουμε με σκοπό να αλλάξει. Ώστε για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται από άτομα, τα οποία δεν διατρέχαν κίνδυνο σε χώρες διέλευσης, να τίθεται θέμα απαράδεκτου» και προσθέτει ότι αυτό θα συμβαίνει «πάντα σε πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Για τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων, ο κ. Μηταράκης επαναλαμβάνει ότι «η χώρα μας δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών» και σχολιάζει ότι τα δημοσιεύματα ΜΜΕ «που έχουν ως πηγή τους, λ.χ. την τουρκική ακτοφυλακή, προφανώς και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αντικειμενικά και αξιόπιστα». Εκφράζει εξάλλου τη βεβαιότητα ότι «η ενεργός εμπλοκή της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ, κ. Γιόχανσον στο θέμα θα δώσει οριστικό τέλος στην ανυπόστατη προπαγάνδα περί επαναπροωθήσεων που μόνο στόχο έχει να πλήξει τη χώρα μας», μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σχετικά με την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων, ο κ. Μηταράκης κάνει λόγο για «τολμηρές παρεμβάσεις, τόσο στο προενταξιακό στάδιο, όσο και σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία της ενσωμάτωσης». Μεταξύ άλλων αναφέρει: την ταυτόχρονη λήψη ΑΦΜ, Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης (ΠΑΑΥΠΑ) και τραπεζικού λογαριασμού, αλλά και το σχεδιασμό ενός νέου πιλοτικού προγράμματος με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, πρακτική άσκηση και επαγγελματική κατάρτιση για χιλιάδες πρόσφυγες. «Εφαρμόζουμε τις πλέον βέλτιστες πρακτικές, ώστε η ένταξη να μην παραμείνει άπιαστο όνειρο για όσους πραγματικά τη δικαιούνται», παρατηρεί.