Κατρούγκαλος: Είστε υπερήφανοι που το Oruc Reis παραβίαζε για 40 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας;

Κατρούγκαλος: Είστε υπερήφανοι που το Oruc Reis παραβίαζε για 40 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας;

«Στα εθνικά θέματα προχωράτε χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική

«Στα εθνικά θέματα προχωράτε χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική. 'Αβουλος ο πρωθυπουργός σας, και ελπίζω όχι μοιραίος για τη χώρα. Προχωράτε με το βλέποντας και κάνοντας», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, και απευθύνθηκε στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ως εξής: «Έναν-έναν από εσάς κοιτάζω στα μάτια και σας ρωτάω: Είστε περήφανοι που το Oruc Reis 40 ημέρες παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Είσαστε περήφανοι που για πρώτη φορά πολεμικά πλοία της Τουρκίας πέρασαν το νοητό όριο των 12 μιλίων; Θα είσαστε εξίσου περήφανοι για τον πρωθυπουργό και για την πολιτική του όταν θα έχουμε γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης;».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ακόμα, ότι «η κυβέρνηση, στα εθνικά θέματα, απέτυχε με πάταγο και με θόρυβο διότι όχι μόνο δεν κατάφερε, στο επίπεδο της διπλωματίας, να εξασφαλίσει τις κυρώσεις, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι η μόνη επιλογή, σε άρθρο του στις ξενόγλωσσες εφημερίδες, αλλά και γιατί δεν έχει καν δηλώσει τις κόκκινες γραμμές της». Ιδίως για το ζήτημα των κόκκινων γραμμών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε πως «μια φορά που η κυβέρνηση δήλωσε κόκκινες γραμμές, ότι τάχα είναι τα 6 μίλια, ήταν τόσο φανερό, τόσο αντίθετο στα εθνικά συμφέροντα το λάθος της, που γρήγορα προσπάθησε να ανακρούσει πρύμναν».

Ο κ. Κατρούγκαλος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε δε, ότι «τίποτε από όλα αυτά δεν είχε συμβεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διότι τότε το μήνυμα στην άλλη πλευρά ήταν σαφές να μην το διανοηθεί καν». Τη μια και μοναδική φορά που η Τουρκία είχε δοκιμάσει να κάνει, αυτό που κατά κόρον κάνει από των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, να παραβιάσει δηλαδή θα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα με έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, το φθινόπωρο του 2018, η απάντηση ήταν άμεση», είπε ο πρώην υπουργός και εξήγησε: «Εμείς είμαστε κατά της στρατιωτικοποίησης της διαφοράς. Εμείς είμαστε πάγια υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς. Στο κάτω-κάτω υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που οφείλει κάθε πολιτική δύναμη να υπερασπίζεται».

«Ζητήσαμε να στείλετε σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθείτε τετελεσμένα με την επέκταση την άμεση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και υπογράμμισε ότι τα εθνικά θέματα δεν είναι για αντιπολίτευση, απαιτείται εθνική ενότητα, αλλά για εθνική ενότητα απαιτείται στρατηγική την οποία δεν έχει η κυβέρνηση.

«Κάποια στιγμή, τη μομφή για τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας, θα σας την αποδώσει ευθέως ο ελληνικός λαός. Εύχομαι να μην αποδώσει μομφή και η Ιστορία για τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα εθνικά ζητήματα, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την πατρίδα μας».

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο βουλευτής της, ΝΔ Γιώργος Αμυράς, που επεφύλασσε ένα δηκτικό σχόλιο για τον κ. Κατρούγκαλο. «Εσείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πόσο περήφανοι είστε που ο κ. Κατρούγκαλος δήλωνε στο κανάλι Οne Channel ότι και «η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο;».

«Ο κ. Αμυράς δεν έχει αντιληφθεί όχι ποια είναι η δική μου άποψη αλλά ποια είναι η εθνική γραμμή», ανταπάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Γιατί δεχόμαστε να συζητήσουμε με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές, για τη μια και μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση Οικονομικών Ζωνών; Γιατί αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία, έχοντας ακτές, έχει εκείνα τα δικαιώματα που αναγνωρίζει στις παράκτιες χώρες το Δίκαιο της Θάλασσας. Και μόνο αυτά τα δικαιώματα, και όχι τα δικαιώματα που θέλει να προβάλλει με την ισχύ της. Αυτή τη δική μου δήλωση θα έπρεπε να την επαναλαμβάνετε όλοι, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι έτσι έχουν τα πράγματα, και αυτό που αρνούμαστε στην Τουρκία είναι την αναθεωρητική της στρατηγική».