H πορεία του Oruc Reis προς το Καστελόριζο και η «χαμένη επαφή» Αθήνας-Άγκυρας

H πορεία του Oruc Reis προς το Καστελόριζο και η «χαμένη επαφή» Αθήνας-Άγκυρας

Ανησυχία στο Πεντάγωνο μίας πιθανής νέας NAVTEX ανοικτά των ακτών της Ρόδου

Με κατεύθυνση προς το Καστελόριζο συνεχίζει την πορεία του από το μεσημέρι της Δευτέρας, το ερευνητικό Oruc Reis.

Το τουρκικό σκάφος, με βάση την ταχύτητα με την οποία κινείται, αναμένεται την Τρίτη να βρεθεί στο ίδιο σημείο που βρέθηκε και την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, δηλαδή 14 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και 12 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Στρογγύλης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open στο κεντρικό του δελτίο.

Το τουρκικό πλοίο συνοδεύεται σταθερά από πέντε πολεμικά πλοία και δύο βοηθητικά ενώ όλος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται υπό την στενή επιτήρηση όλων των ναυτικών μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Δύο υποβρύχια, δύο φρεγάτες και μία κανονιοφόρος επιτηρούν τις κινήσεις του τουρκικού στόλου τη μία εβδομάδα που βρίσκεται ανοιχτά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Open, στο Πεντάγωνο υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα ανανεωθεί η παράνομη τουρκική Navtex που λήγει στις 22 Οκτωβρίου καθώς φαίνεται ότι το Oruc Reis έχει «σαρώσει» όλη την περιοχή που είχε δεσμεύσει η συγκεκριμένη NAVTEX.

Ανησυχία υπάρχει ωστόσο, μήπως στη συνέχεια υπάρξει μία νέα NAVTEX, η οποία θα μεταφέρει τις δραστηριότητες του Oruc Reis στις ακτές της Ρόδου και ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

Άλλο ένα ερώτημα είναι το πού θα φτάσει αύριο Τρίτη το τουρκικό ερευνητικό στο σύμπλεγμα της Μεγίστης. Δηλαδή, εάν θα εξαντλήσει τα όρια της παράνομης NAVTEX που είναι 6,5 μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Διακοπή διπλωματικής επικοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Open, στάση αναμονής μέχρι και την Πέμπτη οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX με το Oruc Reis, κρατάει η Αθήνα. Όπως επισημαίνεται, το τοπίο είναι θολό καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση για τους επόμενους σχεδιασμούς του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα η επικοινωνία της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείο του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον επικεφαλής του γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπράημ Καλίν έχει διακοπεί.