Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Τουρκίας: Σταματήστε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Τουρκίας: Σταματήστε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

«Να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκίμασαν την ανακοίνωση της 11ης Οκτωβρίου της Τουρκίας για την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή και «σκοπίμως» περιπλέκει την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο»

Το σκηνικό πόλωσης που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η ελληνική πλευρά «ποντάρει» στο εν λόγω συμβούλιο επισημαίνοντας, ότι θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα «ενεργοποιηθεί» η εργαλειοθήκη που απαιτείται για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών, δηλαδή οι κυρώσεις.