Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας – Φραστική επίθεση στην ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας – Φραστική επίθεση στην ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Πρωτοφανείς και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε, στην οποία επιτέθηκε φραστικά.

Όπως αναφέρει η τουρκική Sabah, όλα ξεκίνησαν όταν ο Τσαβούσογλου ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα της αποχώρησης των Τουρκικών στρατευμάτων από την Συρία, που έθεσε η Σουηδή υπουργός. "Με ποια αρμοδιότητα μας ζητάτε να αποχωρήσουμε από την Συρία;", ξέσπασε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε λέγοντας: "Για λογαριασμό ποιού ενεργείτε και γιατί λέτε ότι πρέπει να αποχωρήσουμε από αυτές τις περιοχές; Εμείς δεν πολεμάμε τα αδέλφια μας τους Κούρδους, αλλά τους τρομοκράτες του ΡΚΚ. Έχετε κάποια εξουσιοδότηση η Σουηδία ή η ΕΕ από το καθεστώς στη Συρία και ζητάτε κάτι τέτοιο;".

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε το παραλήρημά του λέγοντας απευθυνόμενος στην Αν Λίντε: "Δεύτερον, μιλάτε για τα δικαιώματα της Κύπρου. Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και τα δικαιώματά τους στους υδρογονάνθρακες; Γιατί δεν δίνετε έμφαση στη δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων; Γιατί το κάνετε αυτό; Τονίζετε την αλληλεγγύης εντός της ΕΕ. Η αλληλεγγύη αυτή τυφλώνει την ΕΕ απέναντι σε αυτήν την αδικία. Δεν πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στην αδικία. Η αντίληψη πως ό, τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, είναι σωστό, δεν είναι σωστή".

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι "ενώ η Ελλάδα σκοτώνει τόσους πολλούς μετανάστες βυθίζοντας σκάφη, γιατί δεν επικρίνετε την Ελλάδα έστω μια φορά; Γιατί η Ελλάδα, επειδή είναι μέλος της ΕΕ χαίρει της αλληλεγγύης σας, έτσι δεν μπορείτε να την επικρίνετε. Παρακαλώ, απαλλαγείτε από αυτές τις αντιλήψεις".

Όπως αναφέρει η Sabah, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών επέλεξε αντί απάντησης να αποχωρήσει, βάζοντας άδοξο τέλος στη συνέντευξη Τύπου.