Σύνοδος Κορυφής: Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη με Μέρκελ και Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής: Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη με Μέρκελ και Μακρόν

Οι 4 πυλώνες που ζητά η Ελλάδα για να αποτελέσουν βάση του κειμένου συμπερασμάτων

Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άνγκελα Μέρκελ, Νίκο Αναστασιάδη και Εμανουέλ Μακρόν.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής καθώς ήδη στο τραπέζι υπάρχει ένα πρώτο προσχέδιο, το οποίο ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ως κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Οι τέσσερις πυλώνες που θέλει η ελληνική πλευρά

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές που υπήρχαν εντός του πρώτου προσχεδίου ή που έλειπαν από αυτό το προσχέδιο, και οι οποίες οδήγησαν στην απόρριψή του, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως δεν θα ήθελε να αναφερθεί στο drafting που κάνουν οι ηγέτες στη διάρκεια του δείπνου. Επανέλαβε όμως ότι «αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι, ιδίως οι δύο τελευταίοι. Δεν πρέπει να έχουμε μόνο τη μία πλευρά του «καρότου» ή του «μαστιγίου» αλλά και οι δύο να είναι πάνω στο τραπέζι όπως έχει ήδη πει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Μισέλ και στην πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει στα κράτη μέλη για τη σημερινή σύνοδο».

Επίσης, απαντώντας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, τόνισε πως «μας περιμένει πολλή δουλειά, θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκφράζει την ενότητα της ΕΕ απέναντι σ' έναν εταίρο όπως είναι η Τουρκία, ο οποίος είναι σημαντικός φυσικά, έχει πολλά στοιχεία θετικά να συνεισφέρει αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί είτε με τις ενέργειες είτε με τη ρητορική της. Κι αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει για το θέμα της Κύπρου, ανέφερε πως «αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Αναστασιάδη, τον κ. Μακρόν, την κ. Μέρκελ και φυσικά τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει ένα σχέδιο συμπερασμάτων, όπως είπα και πριν, αποδεκτό από όλους. Επομένως είναι σε έναν δρόμο προς τη διατύπωση τέτοιων παραγράφων μέσα στο σχέδιο συμπερασμάτων που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα πρέπει να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα αλλά πρέπει να δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες ώρες για να ‘ρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πέτσας επεσήμανε «νομίζω πως θα σταλεί το μήνυμα αυτό που όλοι περιμένουμε απ' την Ευρώπη. Αυτό που είπα και πριν, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για την προάσπιση των συμφερόντων της. Δεν είναι μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας ή της Κύπρου, είναι τα συμφέροντα της Ευρώπης: γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, στο πεδίο της μετανάστευσης τα οποία διακυβεύονται απέναντι σ' έναν εταίρο ο οποίος δείχνει ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη και τη Δύση συνολικά. Γι αυτό είμαι αισιόδοξος ότι τελικά παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρά τις διαφορετικές θέσεις με τις οποίες μπορεί να προσέρχονται τα κράτη μέλη στη συζήτηση, τελικά θα βρεθεί ο κοινός τόπος που θα εκφράζει αυτό το οποίο θέλουμε».

Παρακαλούμε περιμένετε ...