Τσίπρας: Κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο

Τσίπρας: Κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο

«Κυβερνάτε με ψέματα και τον φόβο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της κυβέρνησης για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είπε προς τον πρωθυπουργό ότι «κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο, εκτός αν σχέδιό σας είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας».

Κάνοντας κριτική στην δευτερολογία του πρωθυπουργού είπε: «Σας ζήτησα να αναγνωρίσετε ότι κάνατε και κάποια λάθη, ότι δεν τα κάνατε όλα τέλεια. Αλλά φάνηκε ότι βασικός στόχος της παρέμβασής σας ήταν να μας κουνήσετε το δάχτυλο και να μας ταυτίσετε με αυτούς που έχουν αναπτύξει θεωρίες συνωμοσίας, τους αρνητές της μάσκας. Τους αρνητές της μάσκας εμείς δεν τους είχαμε συναντήσει ποτέ από κοντά, εσείς τους είχατε συναντήσει στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Απαντώντας στις μομφή του πρωθυπουργού για απουσία θέσεων είπε: «Η κριτική που σας ασκήσαμε ήταν για το άνοιγμα του τουρισμού με πολλά και διαφορετικά πρωτόκολλα, γιατί κάνατε με καθυστέρηση αυτό που κάνατε στον Προμαχώνα. Σας ασκήσαμε κριτική γιατί αυξήσατε στο 85% την πληρότητα στα πλοία, γιατί δεν φροντίσατε να αποσυμφορήσετε τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αύξηση των δρομολογίων και για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν είμαστε κατά του ανοίγματος των σχολείων αλλά γιατί δεν μειώσατε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Σας ασκήσαμε κριτική γιατί υποστηρίξατε ότι είτε 15 είτε 35 μαθητές ανά τάξη είναι το ίδιο. Και επικαλεστήκατε τους επιστήμονες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι βάζουμε και την επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής; Εγώ διαψεύδω ότι οι ειδικοί και οι επιστήμονες σας κατέθεσαν τέτοιες προτάσεις. Σας ζητώ να καταθέσετε τα στοιχεία από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής».

Συνεχίζοντας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επανέλαβε ότι σήμερα και μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας είναι λιγότεροι από ότι πριν την πανδημία. «Τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του διπλά και τριπλά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ο στόχος μάλλον ήταν να σπρώξετε τον κόσμο σε ιδιωτικά κέντρα».

Αναφέρθηκε και στο οικονομικό σκέλος της κρίσης λέγοντας: «Σας είπα ότι δεν είναι να πανηγυρίζετε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κάνατε μία λαθροχειρία όμως όταν υποστηρίξατε ότι είμαστε καλύτερα από την Ευρώπη. Ωστόσο δεν έχετε υπολογίσει το τρίτο τρίμηνο που θα φανεί η επίπτωση στον τουρισμό».

Συμπυκνώνοντας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση, το 15,2% ύφεση του δεύτερου τριμήνου του 2020 είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Ωστόσο εσείς φέρατε την ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Κάνετε εξαιρετικά λίγα εξαιρετικά αργά και χωρίς σχέδιο εκτός αν το σχέδιο είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας». Το πιο ανησυχητικό είναι αυτά που έρχονται είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συντάξεις και στο ασφαλιστικό ως ευθεία στοχοποίηση του κοινωνικού κράτους και πρόσθεσε: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και στήριξη της κατανάλωσης και της παραγωγής. Τώρα πρέπει να συνδυάσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου». Έκλεισε λέγοντας: «η κυβέρνηση δείχνει ότι αποτυγχάνει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της υγειονομικής…Μάλλον έχετε πεισθεί κι εσείς από την καθημερινή προπαγάνδα. Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο τα χρήματα της λίστα Πέτσα. Μας είπατε ότι θα φέρετε και δεύτερη, φέρτε και δεύτερη και τρίτη. Κυβερνάτε με ψέματα και τον φόβο».