Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο πίσω από το έγγραφο του ΝΑΤΟ-Το βέτο της ελληνικής πλευράς

Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο πίσω από το έγγραφο του ΝΑΤΟ-Το βέτο της ελληνικής πλευράς

Επιμένει η Άγκυρα ότι η χώρα μας είναι εκείνη που δεν επιθυμεί τον διάλογο - Η φράση που δεν δέχτηκαν οι Έλληνες αξιωματούχοι

Έντονο ήταν το παρασκήνιο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για έναρξη «τεχνικού» διαλόγου και το οποίο παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του καναλιού, στη συνάντηση στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες συμμετείχαν τρεις Έλληνες, τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι καθώς και οι τρεις ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι που εκπροσώπησαν τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η συνάντηση διήρκεσε μόλις επτά λεπτά. Στο έγγραφο που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ περιείχε μία φράση που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Επί της ουσίας η συγκεκριμένη φράση έλεγε ότι «οι δύο χώρες σέβονται την κυριαρχία η μία της άλλης». Είναι γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επομένως, η συγκεκριμένη φράση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Οι Έλληνες αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφεραν τη συγκεκριμένη θέση ενώ η Τουρκία από την πλευρά της επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει το διάλογο.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι πήραν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο έγγραφο, ωστόσο πριν ακόμα τελειώσει η συνάντηση ο Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter επεσήμανε ότι ξεκινάει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, μία κίνηση αιφνιδίασε ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Παράλληλα, όπως καταλήγει το ρεπορτάζ του Open, μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσει με τη σειρά της την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πάντως, την Τρίτη θα υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, για να δουν ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις.

1
σχόλιο
  1. avatar Α.Τ

    Το "yes men" τελείωσε, το τελείωσε ο λαός κε Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...