Αιχμές Πέτσα κατά Στόλτενμπεργκ για τα περί έναρξης διαλόγου με την Τουρκία

Αιχμές Πέτσα κατά Στόλτενμπεργκ για τα περί έναρξης διαλόγου με την Τουρκία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για έλλειψη δοβαρότητας που απαιτεί η θέση του

«Ο καθένας που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι ο κ. Στόλτεμπεργκ κατέθεσε κάποιες προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο.

«Δόθηκε ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος και ζητήθηκαν οι προτάσεις των πλευρών. Δεν είναι ένα κείμενο, με το οποίο να συναινεί η Ελλάδα ή η Τουρκία για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει για επανέναρξη διαλόγου», προσέθεσε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έμπρακτη αποκλιμάκωση, σημαίνει άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων από την ευρύτερη περιοχή και από εκεί και πέρα χρειάζεται και μια συνέχεια και μια συνέπεια όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας.

Έτσι -συνέχισε- μπορεί να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ξαναπιάνοντας το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016. Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει τα διμερή ζητήματα να λύνονται πάντα με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας, με βάση το Διεθνής Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η μία και μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Με χαρά να καθίσουμε μαζί να συμφωνήσουμε και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, που εδώ και δεκαετίες δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο λαών και επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εάν δεν καταλήξουμε κάπου, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μπορούμε να καταρτίσουμε από κοινού ένα συνυποσχετικό και να λυθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει υπερβεί κάθε βαθμό πρόκλησης που είχαμε δει στο πρόσφατο, τουλάχιστον, παρελθόν και σε ένταση και σε διάρκεια.

«Επομένως, πριν δούμε κάποιες απτές κινήσεις για αποκλιμάκωση, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Παραμένουμε σε εγρήγορση. Παρακολουθούμε τα θέματα με ψυχραιμία. Είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι θέλουμε μια ειρηνική διευθέτηση της μόνης διαφοράς που έχουμε με τη γειτονική χώρα και προς αυτό συντονίζουμε όλες τις ενέργειές μας σε όλα τα διεθνή fora», πρόσθεσε.

Επιπλέον είπε ότι είναι γνωστό το πλαίσιο της γερμανικής πρωτοβουλίας, και το έχουμε δει και στο παρελθόν στο Βερολίνο με τη συνάντηση που είχε η κ. Σουρανή, ο κ. Καλίν και ο κ. Χέγκελ από πλευράς της γερμανικής Καγκελαρίας. «Έγιναν και οι γνωστές επισκέψεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών και στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άρα, το πλαίσιο της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι σαφές και οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση είναι θετική», ανέφερε.