Κρίση στο Αιγαίο: Η άγνωστη επιχείρηση απομάκρυνσης τουρκικού υποβρυχίου που είχε φτάσει μέχρι τη νότια Εύβοια

Κρίση στο Αιγαίο: Η άγνωστη επιχείρηση απομάκρυνσης τουρκικού υποβρυχίου που είχε φτάσει μέχρι τη νότια Εύβοια

Όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν τις προηγούμενες μέρες να χαθούν στα νερά του αρχιπελάγους - Πώς αντέδρασε το Πολεμικό μας Ναυτικό

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η νέα ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, οι εξ ανατολών γείτονές μας προχώρησαν σε μια σημαντική, άγνωστη εν πολλοίς εχθρική ενέργεια, που βρήκε όμως άμεση απάντηση από τις ελληνικές δυνάμεις.

Όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά το newsbeast.gr, οι Τούρκοι έβγαλαν εν καταδύσει πλήρως οπλισμένα από τον ναύσταθμό τους, τα 8 από τα 12 υποβρύχια που διαθέτουν (εμείς έχουμε 11), που ξεκίνησαν να κινούνται κάτω από την επιφάνεια, χωρίς να ενημερώνουν κανέναν για τον προορισμό τους και τον χρόνο παραμονής σε νερά που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία τους, παραβιάζοντας κατάφωρα τους κανόνες ναυσιπλοΐας.

Πρόκειται για τα υποβρύχια «Pirireis» (S-330), «Gur» (S-357), «Canakkale» (S-358), «Burakreis» (S-359), «Inonu» (S-360), «Sakarya» (S-354), «Preveze» (S-353) και «Anafarltalar» (S-356).

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ελληνικό στόλο που έχει διασπαρεί σε ολόκληρο το Αιγαίο και ξεκίνησε ένα ιδιότυπο κυνηγητό από τα δικά μας υποβρύχια, με τη συνδρομή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, φρεγατών και κανονιοφόρων μας.

Καταλυτικό ρόλο στο να τεθούν στο στόχαστρο τα εχθρικά πλοία, διαδραμάτισαν τα τέσσερα υποβρύχια Type 214 (κλάσης «Παπανικολή») που αποτελούν το καμάρι του στόλου μας.

Πρόκειται για τα γερμανικής κατασκευής υποβρύχια «Πιπίνος» (S-121), «Παπανικολής» (S-120), «Ματρώζος» (S-122) και Κατσώνης «S-123». Θεωρούνται τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τον Φεβρουάριο του 2016, στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Dynamic Manta» το «Πιπίνος» από μόνο του, κατάφερε να βυθίσει εικονικά δύο φορές ένα βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εξαπολύοντας τορπίλες, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους Βρετανούς συμμάχους.

Στη δική μας περίπτωση, όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν τις προηγούμενες μέρες να χαθούν στα νερά του αρχιπελάγους προκειμένου να βρεθούν στα νώτα μας, τα πληρώματα των ελληνικών υποβρυχίων ξεκίνησαν μια ανελέητη κινητοποίηση εντοπισμού τους.

Ένα απ’ αυτά όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές στο newsbeast, εντοπίστηκε στο στενό του Καφηρέα, μεταξύ Άνδρου και νότιας Εύβοιας.

Κάποια στιγμή ένα από τα ελληνικά βαθυσκάφη φέρεται να εξαπέλυσε βομβίδια ήχου κατά του τουρκικού, τα οποία ακούγονταν μέσα στο τουρκικό υποβρύχιο σαν να σκάνε πραγματικές βόμβες, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί και να τεθεί υπό συνεχή παρακολούθηση.

Ανάλογα περιστατικά έντασης διαδραματίστηκαν και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου ενώ το κυνηγητό συνεχίστηκε ακόμη και στα ανοικτά της Μεσογείου.

Τα ελληνικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» απαρτίζονται από πλήρωμα 28-30 ανδρών (μόνιμων υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών) και από 6 με 7 αξιωματικούς, μπορούν να μεταφέρουν τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως και 50 ημερών ενώ δεν υφίστανται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα και λιπαντικά.

Welt: Ο Ερντογάν είχε ζητήσει να βυθιστεί ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο

Άρθρο της γερμανικής Welt αναφέρει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από το τουρκικό ναυτικό να βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο.

«Ο υπολογισμένος πόλεμος του Ερντογάν», αναφέρει ο τίτλος του γερμανικού δημοσιεύματος το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων πως «μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απειλεί στην ανατολική Μεσόγειο».

Στη συνέχεια η Welt κάνει μία αποκάλυψη επικαλούμενη στρατιωτικούς κύκλους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει πριν λίγο καιρό τη βύθιση ενός ελληνικού πλοίου στη Μεσόγειο.

«Πρέπει να το κάνετε χωρίς να σκοτωθεί κανείς», φέρεται να είπε ο Ερντογάν. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν και τότε κάποιος άλλος πρότεινε -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Welt- να καταρριφθεί ένα ελληνικό αεροσκάφος, καθώς ο πιλότος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτόξευσης για να σωθεί.

Ωστόσο και αυτό το σχέδιο αρνήθηκαν να το υλοποιήσουν οι στρατηγοί.

Σύμβουλος του Ερντογάν παραληρεί: Τα ελληνικά στρατεύματα στα νησιά θα πεθάνουν από πείνα

Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Μεσούτ Χακί Κασίν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως οι Έλληνες στρατιώτες στα νησιά θα πεθάνουν από την πείνα.

Όσα είπε ο σύμβουλος του Ερντογάν στην τουρκική τηλεόραση αναδημοσιεύει στο Twitter ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, σημειώνοντας πως ο Ερντογάν φυλάκισε 179 δημοσιογράφους και έβαλε λουκέτο σε πάνω από 180 μέσα ενημέρωσης «ώστε ο τρελός σύμβουλός του να εκτοξεύει τέτοια σκουπίδια στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο».

Ο Κασίν είπε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα λιμοκτονεί καθώς ο τουρισμός «πέθανε». Χαρακτήρισε τους Έλληνες μικροσκοπικούς και νάνους, ενώ οι Τούρκοι είναι «γίγαντες».