Ποιες είναι οι κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία

Ποιες είναι οι κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης-Κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα η προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Στήριξη και αλληλεγγύη σε Αθήνα και Λευκωσία εξέφρασε το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, καλώντας την Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες, στους Ευρωπαίους υπουργούς, τη λίστα επιλογών για πιθανές κυρώσεις προς τη γείτονα οι οποίες θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής 24-25 Σεπτεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων
    2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες
    3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού για έρευνες στον ενεργειακό τομέα κλπ)
    4. Απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από ευρ. κρατικές τράπεζες
    5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
    6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας έως τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
    7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Όπως δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ: «Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ΕΕ και αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς πράξεις. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο που θα επιτρέψει το διάλογο να προχωρήσει. Εντάσσουμε (στις προτάσεις μας για κυρώσεις) φυσικά πρόσωπα, περιουσιακά στοιχεία, πλοία».

Η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η προοπτική ενεργοποίησης ισχυρών κυρώσεων θα οδηγήσει την Άγκυρα σε αλλαγή ρότας.

«Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το συμβούλιο, μία κατανόηση κυρώσεων αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Αυτό που θα ήθελα να ελπίζω είναι ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να σταματήσει τις προκλήσεις που κάνει επανειλημμένως. Συμφωνήσαμε ότι τα θέματα διεθνούς δικαίου θα λυθούν από το Διεθνές Δικαστήριο», επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Αποκλιμάκωση και στήριξη της Αθήνας είναι η θέση που εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας: «Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν επέμεινε να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά, λέγοντας: «Δεν είμαι υπέρ της άρσης του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας. Πότε δεν ήμουν».

«Η ΕΕ, μια Ένωση για τα 27 Κ-Μ, πρέπει να υπερασπιστεί τις διεθνείς αξίες. Η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι πραγματική και ουσιαστική», τονίζει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αυστηρή κριτική Μακρόν στην Τουρκία

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επαναλάβει «έναν θετικό διάλογο» με την Τουρκία αλλά με «προϋποθέσεις», όπως δήλωσε υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το καλοκαίρι στην ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία έθεσε κόκκινες γραμμές γιατί η Άγκυρα σέβεται μόνο λόγια που συνοδεύονται από πράξεις.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μια σειρά προϋποθέσεων προκειμένου να επαναληφθεί ένας διάλογος εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας απόψε στο Παρίσι ενώπιον της Ένωσης των Ανταποκριτών Τύπου που καλύπτουν το προεδρικό ρεπορτάζ.

«Δεν θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια η στρατηγική της Τουρκίας είναι η στρατηγική ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ... όταν έχετε μια χώρα που επιτίθεται στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες ή στην κυριαρχία δύο μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Μακρόν χαρακτηρίζοντας προκλήσεις τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Αναλαμβάνω πλήρως αυτό που κάναμε φέτος το καλοκαίρι, που ήταν απλά να συνοδεύουμε με ανάλογες πράξεις τα λόγια», εξήγησε ο Μακρόν. Το Παρίσι ανέπτυξε στα μέσα Αυγούστου δύο πολεμικά πλοία και δύο αεροσκάφη Rafale για να στηρίξει την Ελλάδα που καταγγέλλει «παράνομες" τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ύδατά της.

«Δεν αναπτύξαμε έναν στόλο στην ανατολική Μεσόγειο αλλά είπαμε απλά ότι θεωρούμε πως οι αναπτύξεις που πραγματοποιήθηκαν (από την Τουρκία) συνιστούν πρόκληση», αιτιολόγησε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αυτό που έκανε η Γαλλία ήταν σημαντικό, είναι η πολιτική της κόκκινης γραμμής που είχα πάντα, όταν γίνεται λόγος για την κυριαρχία στη Μεσόγειο, είμαι υποχρεωμένος να είμαι συνεπής στις πράξεις και στα λόγια. Οι Τούρκοι λαμβάνουν υπόψη και σέβονται μόνο αυτό».

«Είχαμε έναν χρήσιμο ρόλο. Η Γερμανία και οι εταίροι μας αρχίζουν να συμφωνούν μαζί μας ότι η τουρκική ατζέντα σήμερα θέτει πρόβλημα. Είχα μακρά συζήτηση με την καγκελάριο Μέρκελ το καλοκαίρι, (...) όλοι βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα την Άγκυρα με νέες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος στον διάλογο με την Αθήνα για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η στρατηγική που είναι η δική μας, υπογράμμισε ο Μακρόν, είναι να έχουμε μια κοινή θέση, η οποία καθιστά δυνατή την επανέναρξη μιας πιθανής σχέσης με την Τουρκία στη βάση προηγούμενων απαιτήσεων για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών μας, και πίσω επίσης η επανέναρξη ενός θετικού διαλόγου: η Τουρκία είναι εταίρος σε θέματα μετανάστευσης, η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος σε ενεργειακά θέματα, ένας ειρηνικός εταίρος, η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε ένα πρόγραμμα τελωνειακής ένωσης μαζί μας», υπογράμμισε ο Μακρόν.