Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τι ειπώθηκε στην επικοινωνία Τραμπ – Μητσοτάκη

Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τι ειπώθηκε στην επικοινωνία Τραμπ – Μητσοτάκη

Πέτσας: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν σταθερότητα και αυτό ήταν σαφές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι είναι η συνέπεια που χαρακτηρίζει την αμερικανική θέση σε αυτό το πεδίο λέγοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών συμφερόντων η ένταση.

«Επιδιώκουν σταθερότητα και αυτό ήταν σαφές και από τις επικοινωνίες του κ. Τραμπ. Την ένταση δεν την δημιουργεί η Ελλάδα, η οποία αντιθέτως είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση πάντα με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, εν προκειμένω του δικαίου της θάλασσας, και στους κανόνες καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα αναλάβουν συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση, απάντησε: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω εξ ονόματος των ΗΠΑ. Καταγράφουμε τις δύο συνομιλίες. Περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση». Σε ό,τι αφορά το διάλογο Μπορέλ-Καρεμπάουερ, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Για την κριτική στην κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση δεν συμφωνούσε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Πέτσας είπε ότι δόθηκε η πρέπουσα απάντηση χθες στη Βουλή και στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια. «Είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες και έχει προηγηθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προχωράμε σε επέκταση των χωρικών υδάτων και ανατολικά και νότια της Κρήτης, είπε πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και θα το ασκήσει σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή όποτε κρίνει η ίδια».

Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις Ακάρ, ο κ. Πέτσας είπε ότι στις ίδιες δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου. «Δεν μπορούμε από τη μια να στέλνουμε μήνυμα κλιμάκωσης και από την άλλη αποκλιμάκωσης η οποία πρέπει να εκφραστεί αποσύροντας οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» για την πλεύση του Oruc Reis, απάντησε πως κάθε ελληνική κυβέρνηση έχει «κόκκινη γραμμή» την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Επιπλέον για τις κυρώσεις που θα «δαγκώσουν» την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει τον κατάλογο που θα παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ. «Σε καθέ περίπτωση ο δρόμος είναι σαφής: Είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα διέψευσε δημοσίευμα του «Spiegel» ότι ο πρωθυπουργός δεν συμφώνησε με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εν αντιθέσει με τον υπουργό Εξωτερικών. «Δεν υπάρχει τέτοιου είδους διαφωνία και το δημοσίευμα δεν απηχεί την πραγματικότητα της συζήτησης με τον κ. Μάας στην οποία ήμουν παρών», συμπλήρωσε.