Νίκος Φίλης: Γιατί η απορρύθμιση των ιδιωτικών σχολείων πλήττει όλους τους μαθητές της χώρας

Νίκος Φίλης: Γιατί η απορρύθμιση των ιδιωτικών σχολείων πλήττει όλους τους μαθητές της χώρας

«Η Αγία Σοφία δεν είναι διμερές ελληνοτουρκικό θέμα»

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης σχολίασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που, όπως σημειώνει ο ίδιος, καθιστά τασυ μια κοινή επιχείρηση μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» το πρωί της Κυριακής.

«Είναι ένας ευαίσθητος χώρος η Παιδεία θα έπρεπε να αποφεύγονται αιφνιδιαστικές και πολλές αλλαγές. Θα έπρεπε να υπάρχει συμφωνία για το κοινό καλό. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και έχουμε περιπτώσεις που υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης άλλαζαν τους νόμους του προηγούμενου», σημείωσε ο κ. Φίλης.

«Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο με τα μνημόνια όπου η τρόικα εφήρμοσε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ένα σκληρό μνημόνιο για τους εργαζόμενους. Τα εκπαιδευτήρια τελούν υπό την κρατική εποπτεία, δεν είναι μια τυπική ιδιωτική επιχείρηση. Υπήρξαν νόμοι μετά τη μεταπολίτευση που καθόριζαν την ιδιαίτερη θέση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αυτή η αρχή της αναγνώρισης του ιδιαίτερου ρόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, υπηρετήθηκε και από τις κυβερνήσεις του ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στα μνημόνια επεβλήθη το δίκαιο των σχολαρχών. Δώσαμε μάχη και παρά τις αντιδράσεις επαναφέραμε τη νομιμότητα. Τώρα έρχεται η κ. Κεραμέως με μόνη στήριξη των εργοδοτών, αιφνιδιαστικά να επαναφέρει τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Θα μου πείτε, δεν έχουν δικαίωμα οι σχολάρχες να λειτουργούν τα σχολεία όπως θέλουν; Όπως θέλουν όχι. Δεν μπορείς να έχει εκπαιδευτικό φοβισμένο υπό το κράτος της απόλυσης. Γίνεται πλήρης εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, εις βάρος των παιδιών», τόνισε ο ίδιος.

«Θα μπορούν να απολυθούν οι εκπαιδευτικοί ακόμα και μέσα στο έτος. Δε θα έχουν καμία κατοχύρωση. Είναι το εργοδοτικό δικαίωμα που υπάρχει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Αναιτιολόγητη απόλυση μπορεί να γίνει. Για αυτό αντιδρούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, αλλά και οι εκπαιδευτικοί του δημοσίου, γιατί το μοντέλο αυτό του ιδιωτικού σχολείου λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί και στο δημόσιο. Στην ουσία είναι η καταβαράθρωση των σχολείων», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Για το θέμα μίλησε και ο Σταύρος Γεωργουδής, υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων ΟΙΕΛΕ.

Είναι ακριβώς όπως τα είπε ο κ. Φίλης. Δυστυχώς. Φανταστείτε ότι είναι τέλος Ιανουαρίου και πρέπει να καταθέσουμε βαθμολογία τετραμήνου. Με τον κίνδυνο της απόλυσης ο σχολάρχης, αν δεν του αρέσει κάποια βαθμολογία, μπορεί να πιέσει τον εκπαιδευτικό αλλιώς κινδυνεύει η θέση του. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Περιμένουμε να δούμε μήπως η κ. υπουργός κάνει υποχώρηση, αλλιώς εμείς θα χαράξουμε το δρόμο της συσπείρωσης και της πάλης. Είναι πολύ κρίμα ότι όλη η επιχειρηματολογία της κ. υπουργού στήθηκε πάνω σε αναλήθειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει σχέδιο 10 κατευθύνσεων για το άνοιγμα των σχολείων

«Είπαμε μιλώντας στη Βουλή ότι αυτό που ενδιαφέρει τους γονείς δεν είναι να υπάρξει βιαστικά μια ανατροπή στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να κάνουμε προετοιμασία για τον κορωνοϊό. Προτείναμε διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν με μία αποκεντρωμένη διαχείριση των ζητημάτων, τι μπορούν να κάνουν οι δήμοι, τι μπορεί να γίνει με τις προσλήψεις των αναπληρωτών», σημείωσε ο κ. Φίλης, τονίζοντας ότι «τα σχολεία πρέπει να προβλέψουμε να μείνουν ανοιχτά, με ό,τι ιδιομορφία υπάρξει».

«Η Αγία Σοφία δεν είναι διμερές ελληνοτουρκικό θέμα»

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ο κ. Φίλης είπε ότι «δεν είναι θρησκευτικό θέμα η Αγία Σοφία. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο. Από τη Τουρκία αντιμετωπίζεται με τρόπο άγριο, θρησκόληπτο. Αυτό είναι ένα θέμα στη σημερινή Τουρκία, επιχειρεί ο Ερντογάν να φανατίσει τον κόσμο. Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και αλλού. Δεν είναι διμερές ελληνοτουρκικό θέμα. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να αποδείξουμε ότι θέτουμε τα ζητήματα σε μία διεθνή βάση».