Συναγερμός στο Αιγαίο: Πού βρίσκεται αγκυροβολημένο το τουρκικό «Oruc Reis» – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Συναγερμός στο Αιγαίο: Πού βρίσκεται αγκυροβολημένο το τουρκικό «Oruc Reis» – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Διπλωματικός «πυρετός» και επαφές με εταίρους

Ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας βρίσκεται αγκυροβολημένο το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από την θέση του το τελευταίο 24ωρο, μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής Navtex.

Η τουρκική εφημερίδα Star αναφέρει, πως το Oruc Reis πλαισιώνουν δύο τουρκικές φρεγάτες. Μάλιστα στο Twitter τουρκικοί λογαριασμοί έχουν αναρτήσει βίντεο και φωτογραφίες, που δείχνουν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διενεργήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου να νοτιοανατολικά της Κρήτης, να βρίσκεται ακινητοποιημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Την ίδια ώρα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η ελληνική πλευρά, προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να αποτρέψει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι διαταγές που έχουν λάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις, για τον τρόπο αντίδρασης τους σε περίπτωση που το Oruc Reis βγει από το λιμάνι της Αττάλειας και εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο τρόπος αντίδρασης θα εξαρτηθεί, από το εάν και κατά πόσο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Το συγκεκριμένο σκάφος δεν διαθέτει τρυπάνι, αλλά στο σημείο που επιθυμεί να πραγματοποιήσει έρευνες, ρίχνει στον βυθό καλώδιο, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός σεισμικότητας. Στην περίπτωση που τα στοιχεία που θα συλλέξει, είναι θετικά, θα σταλεί άλλο πλοίο, που θα διαθέτει γεωτρύπανο.

Διπλωματικός πυρετός

Σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται οι επαφές με διεθνείς εταίρους για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου ενόψει και της αυριανής επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα χθες για την παράνομη Navtex που εξέδωσε η τελευταία και την έκδοση από την Ελλάδα Navtex, η οποία υπερκαλύπτει την περιοχή που θέλει να δεσμεύσει η Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνεχίζει τις επαφές με όμορες, σύμμαχες χώρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας είχε σήμερα Τηλεφωνική εποκοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν στην Τουρκία

Η Τουρκία «στέλνει λάθος μήνυμα» και δε «βοηθά» ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείσα σχετικά με την ανακοίνωση της Τουρκίας για νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. H Ναμπίλα Μασραλί τόνισε ότι «η Τουρκία ως υποψήφια χώρα χρειάζεται να δεσμευτεί ξεκάθαρα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με βάση το Χάρτη του ΟΗΕ προσφεύγοντας εάν είναι απαραίτητο στο Διεθνές Δικαστήριο».

Τέλος, η κ. Μασραλί σημείωσε, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».