Σε πλήρη ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό – Οι εντολές που έχουν λάβει τα πλοία του στόλου μας

Σε πλήρη ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό – Οι εντολές που έχουν λάβει τα πλοία του στόλου μας

Από τι θα εξαρτηθεί ο τρόπος αντίδρασης

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η ελληνική πλευρά προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να αποτρέψει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis». Οι διαταγές που έχουν λάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον τρόπο αντίδρασης τους σε περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» βγει από το λιμάνι της Αττάλειας και εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο τρόπος αντίδρασης θα εξαρτηθεί από το εάν και κατά πόσο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Το συγκεκριμένο σκάφος δεν διαθέτει τρυπάνι, αλλά στο σημείο που επιθυμεί να πραγματοποιήσει έρευνες, ρίχνει στον βυθό καλώδιο ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός σεισμικότητας. Στην περίπτωση που τα στοιχεία θα σταλεί άλλο πλοίο που θα διαθέτει γεωτρύπανο.

Η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει υπολογίσει όλα τα πιθανά σενάρια.

Τα σενάρια που εξετάζονται και οι εντολές που έχουν δοθεί για το καθένα 

Πρώτο σενάριο: Το τουρκικό ερευνητικό να κινηθεί μόνο του

Σε περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινηθεί μόνο του, τότε θα σταλεί για να το αποτρέψει να συνεχίσει την πορεία του σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αφού δεν στέλνεις σε αυτές τις περιπτώσεις πολεμικό πλοίο έναντι ενός συμβατικού – τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Εάν το τουρκικό επιμείνει τότε θα κάνει την εμφάνισή του πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού για να το αποτρέψει.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018 όταν και πάλι η γειτονική χώρα είχε εκδώσει Navtex και ακολούθως είχε στείλει το «Barbaros» για έρευνες νότια του Καστελόριζου και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τότε έκανε την εμφάνισή της η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» (F-466) με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το ερευνητικό σκάφος.

Δεύτερο σενάριο: Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά

Στην περίπτωση που το «Oruc Reis» συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά η κατάσταση δυσκολεύει καθώς οι εντολές που έχουν δοθεί είναι στα ελληνικά πλοία είναι να σπεύσουν στο σημείο που έχει ορίσει η Navtex της Άγκυρας ότι θα γίνουν έρευνες. «θα κάνουμε σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» μας δηλώνει ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει, οι Τούρκοι δεν θα βρουν μπροστά τους μονάχα μια φρεγάτα αλλά ένα σημαντικό τμήμα του στόλου μας που θα απαρτίζεται από διαφόρους τύπους πλοίων. Θα σπεύσουν από κανονιοφόροι και τορπιλάκατοι μέχρι υποβρύχια ώστε να λάβει το μήνυμα η απέναντι πλευρά ότι δεν αστειευόμαστε και πως το δόγμα και οι τρόποι αντίδρασης έχουν αναβαθμιστεί επιχειρησιακά». Παράλληλα θα βρίσκονται σε εγρήγορση σκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που εάν κριθεί σκόπιμο να σηκωθούν για να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός μας.

Ο κομβικός ρόλος της Κρήτης

Η Κρήτη αποτελεί κομβικό σημείο στον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής πλευράς. Και αυτό γιατί είναι πολύ κοντά στο σημείο που επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες (μεταξύ της μεγαλονήσου και του Καστελόριζου) και ήδη έχει καταπλεύσει ένα σημαντικό τμήμα του στόλου μας από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας σε αυτόν της Σούδας ώστε να βρίσκεται κοντά στο επίμαχο σημείο.

«Εάν η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις, τότε θα απελευθερωθούν από μέρους μας οι κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα» τονίζει η ίδια πηγή. Άλλωστε, ο τερματισμός των ερευνών από το «Oruc Reis» μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους που επίσης έχουν εξεταστεί. Για να κάνει τη δουλειά του, θα πρέπει να ποντίσει καλώδια και πανάκριβα όργανα στον βυθό. Εάν υπάρξει σύγκρουση με άλλο σκάφος, που δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι πολεμικό, τότε θα υποστεί μεγάλη ζημιά και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει. Τίποτα δεν αποκλείεται.