Γ. Παπανδρέου για Συμφωνία της ΕΕ: Απαιτείται συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Γ. Παπανδρέου για Συμφωνία της ΕΕ: Απαιτείται συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων

«Θετική μεν η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά υπολείπεται μιας δημοκρατικής Ευρώπης»

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες - αν και δυστυχώς όχι όλοι- ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καιρών και οδηγήθηκαν σε μια απόφαση, η οποία δείχνει ότι αφουγκράστηκαν τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και αφορά την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους, έμπρακτη απόδειξη του πνεύματος αλληλεγγύης, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του κοινού μας Ευρωπαϊκού οικοδομήματος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του με αφορμή τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επισημαίνει, ακόμα, ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ των εταίρων αλλά και μεταξύ της ηγεσίας της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών.

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι «υπολείπεται του δέοντος, γιατί σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής, ανατρέπει επί τα χείρω την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ενώ μειώνει τον προϋπολογισμό για την επόμενη κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και δεν σχεδιάζει την ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος». Και προσθέτει: «Το κοινό μας σπίτι πρέπει να είναι λειτουργικό, αλλά και οικείο από κάθε άποψη, να αισθάνεται ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης ότι είναι και δικό του δημιούργημα».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα κάνει λόγο: Πρώτον για ένα ολιστικό σχέδιο που θα αλλάξει εκ βάθρων τη χώρα, αποκόπτοντας τον ομφάλιο λώρο με τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος, με τον πελατειασμό. Και δεύτερον, διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και συμμετοχή της κοινωνίας. Με μια κοινωνική συμφωνία, ένα κοινωνικό συμβόλαιο πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων.

«Αν και με καθυστέρηση, ας ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια για την οποία κάναμε το πρώτο βήμα το 2010-11, και ας σχεδιάσουμε με όραμα αλλά και ρεαλισμό τη μετάβαση στην πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...