Τσίπρας: Διαχρονικό το φλερτ της Δεξιάς με τον αυταρχισμό

Τσίπρας: Διαχρονικό το φλερτ της Δεξιάς με τον αυταρχισμό

«Ο κορονοϊός  βολεύει τον κ. Μητσοτάκη, διότι καλύπτει τη μεγάλη αποτυχία στην οικονομία» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αυταρχισμό του κυβερνώντος κόμματος αλλά και για μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο μέτωπο της οικονομίας.

«Αυτό που θέλουν είναι να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια καχεκτική δημοκρατία, σε ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης και φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης. Είναι διαχρονικό το φλερτ της Δεξιάς με τον αυταρχισμό.

Ποτέ δεν μπορεί να συνυπάρξει για καιρό με το Κέντρο και την Αριστερά, ως ένας από τους δύο θεσμικούς πυλώνες που έχει φυσικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και επιδιώξεις, αλλά σέβεται τη διαφορετική άποψη και κυρίως τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ψηφίζουν ένα άλλο κόμμα. Είτε ήταν το Κέντρο, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα η πολιτική της Δεξιάς κατέληγε να είναι η σπίλωση, η συκοφαντία, ο αυταρχισμός. Είναι στο DNA τους και δυστυχώς έτσι όπως είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία, αν ο δομικός αυταρχισμός συνδυαστεί και με την προσωπική αλαζονεία, τότε το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό για την ίδια τη δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένας χρόνος όλα ανάποδα»

Αναφερόμενος στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Εγώ θα έδινα έναν τίτλο: Ένας χρόνος όλα ανάποδα. Πριν από έναν χρόνο η ελληνική οικονομία έτρεχε για 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, έχοντας φθάσει στο 2,9%. Είχαμε μειώσει την ανεργία δέκα μονάδες, είχαμε αρχίσει να παίρνουμε τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης για την μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που είχε υποστεί ασφυκτική πίεση την περίοδο της κρίσης. Και έρχονται οι εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τάζει στον ελληνικό λαό διπλάσια ανάπτυξη, καλύτερες μέρες, περισσότερες δουλειές. Και με το που εκλέγεται πέφτει "Αρμαγεδώνας", πριν από τον κοροναϊό. Διότι από το δεύτερο τρίμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη μπαίνουμε στην ύφεση. Τον Οκτώβρη του ‘ 19  από 2,9 ανάπτυξη πάμε σε υφεσιακούς ρυθμούς, -0, 7 το προτελευταίο τρίμηνο και το επόμενο τρίμηνο 1,7 αρνητικό. Άρα λοιπόν όλος αυτός ο χρόνος ήταν ένας χρόνος που στην πραγματικότητα διαψεύστηκαν όλες οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Ο κοροναϊός μπορώ να σας πω ότι βολεύει κιόλας τον κ. Μητσοτάκη, διότι καλύπτει τη μεγάλη αποτυχία στην οικονομία. Τα χρεώνει όλα εκεί», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας λέει πως το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι «το κενό στρατηγικής απέναντι σε μία Τουρκία που υποστηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τις ΗΠΑ και σε μία ΕΕ που βυθίζεται στην εσωστρέφεια και αποδυναμώνεται στη Μεσόγειο».

Ασκεί κριτική σε κινήσεις που έγιναν σε αυτόν τον έναν χρόνο και υπογραμμίζει ότι «πρέπει να επιστρέψουμε σε μία ενεργητική πολυδιάστατη και διεκδικητική εξωτερική πολιτική, που αναδεικνύει το ρόλο μας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας». Ειδικότερα, «να προχωρήσουμε άμεσα, τώρα που έκλεισε η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, με προοπτική επέκτασης και νότια της Κρήτης αν αποτύχουν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο. Και να παλέψουμε για συμφωνία και με την Αίγυπτο, γνωρίζοντας όμως ότι η Κρήτη δεν είναι Οθωνοί...». Σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να απαιτήσει αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, με απειλή κυρώσεων στο τραπέζι αλλά και την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Τονίζει ότι «η Καγκελάριος Μέρκελ αυτά δεν πρόκειται μόνη της να τα βάλει επί τάπητος, εάν δεν την πιέσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας  ότι «θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός σε ένα κόμμα μαζικό και λαϊκό που θα αποτελεί την καρδιά της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης του τόπου. Που θα ανανεωθεί και θα αναδείξει άξια στελέχη αναγνωρισμένα στο κοινωνικό χώρο. Και που σύντομα θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Αυτό είναι για μένα το νέο μεγάλο ιστορικό στοίχημα. Δεν έχω μάθει να λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος. Τα στελέχη μας, είναι δημόσια πρόσωπα. Κρίνονται διαρκώς».