Βαρουφάκης: Tο μετρό δεν θα παραδοθεί το 2023

Βαρουφάκης: Tο μετρό δεν θα παραδοθεί το 2023

«Και "οικονομικά αναποτελεσματική" η απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου»

Την ανάγκη «να διαφυλαχθεί η πολιτιστική κληρονομιά», εν μέσω της πανδημίας που πλήττει και την οικονομία, επεσήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, έπειτα από την επίσκεψη του στο εργοτάξιο του μετρό στο σταθμό Βενιζέλου και στην πλατεία της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς, όπου συζήτησε με μέλη κίνησης πολιτών που αντιτίθενται στην απόσταση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

Τάχθηκε κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων, πρόσθεσε ότι το έργο του μετρό έχει ήδη καθυστερήσει και προέβλεψε ότι δεν θα παραδοθεί το 2023.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι, μέσω πανδημίας και «οικονομικής πανδημίας» είναι εύκολο να αμελήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να συγκαλύψει ένα έγκλημα εναντίον αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Υποστήριξε, ότι, όταν «για λόγους που ελέγχονται ως απολύτως αναποτελεσματικοί και από οικονομικής πλευράς» επιλέγεται η πρακτική της απόσπασης και επανατοποθέτησης, που «εξ ορισμού, εγκυμονεί κινδύνους για τα αρχαία τα οποία αποσπώνται», χάνεται επίσης και «η αρχική πολεοδομική δομή», όπου και αν αυτά επανατοποθετηθούν, ακόμη και σε μικρή απόσταση από την αρχική θέση και πρόσθεσε:

«Βλέπετε, ότι τα έργα του μετρό έχουν καθυστερήσει ένα χρόνο. Αν ήταν μια συζήτηση πριν από δύο τρία χρόνια θα είχε πιο μεγάλη λογική. Τώρα όμως είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση το μετρό να παραδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης το 2023. Ούτε η κυβέρνηση το πιστεύει αυτό, παραπλανά, δεν έχει πειστεί καν ή ίδια γι' αυτό και διακινδυνεύει αυτή την κληρονομιά μας».

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι ότι η κυβέρνηση πλήττει και την επιστήμη της αρχαιολογίας, όταν λέει ότι είναι «διασπασμένοι» στο θέμα αυτό και συνέχισε:

«Δεν είναι καθόλου διασπασμένοι επί του θέματος. Απλώς τα μέλη του ΚΑΣ αποπέμπονται αν διαφωνήσουν με τη στάση της κυβέρνησης και κάποιων εργολάβων . Αυτά είναι πλήγματα στην πολιτιστική μας περιουσία εν μέσω πανδημίας που πλήττει τη δημόσια περιουσία και την ιδιωτική περιουσία. Τουλάχιστον, ας διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».