Παναγιωτόπουλος: Δεν γίνεται διάλογος όταν η Τουρκία λειτουργεί ως ο νταής της περιοχής

Παναγιωτόπουλος: Δεν γίνεται διάλογος όταν η Τουρκία λειτουργεί ως ο νταής της περιοχής

«Δεν θα ανεχθούμε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» επανέλαβε ο υπ. Εθνικής Άμυνας

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα σχετικά με τις πρόσφατες εκκλήσεις του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου για διάλογο, έστειλε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Τέτοιου είδους δηλώσεις προς τα εκεί παραπέμπουν. Το μόνο που λέω εγώ, -είναι αυτό που λέει και η ελληνική κυβέρνηση- ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε έναν διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε.

Αν ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλον σε διάλογο, εμείς τον βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και πραγματικά ενώ θεωρούμε ότι όντως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, δεν πρέπει ο διάλογος αυτός να εκβιάζεται.

Ελάτε δηλαδή να συζητήσουμε τι διεκδικούμε και τι πιθανώς θα πρέπει να μας παραχωρήσετε. Με συγχωρείται δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ευχαριστούμε» ανέφερε ο ΥΠΕΘΑ και συνέχισε:

«Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει προθέσεις καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και μπορεί σε μερικούς αυτή η εμμονή μας, η επιμονή μας στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου να είναι κουραστική, αλλά εμείς θα επιμείνουμε.

Εδώ η Τουρκία λειτουργεί όπως σας είπα ως ο ταραξίας ή ο ταραχοποιός ή ο νταής της περιοχής. Δεν γίνεται έτσι να συζητάς. Έχουμε πει ότι θέλουμε το διάλογο, επιθυμούμε τον διάλογο αλλά όχι με αυτούς τους όρους».

Σε ερώτηση για το αν η χώρα κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία αν σταματήσουν οι δηλώσεις για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός δήλωσε: «Τι να συζητήσουμε; Πρέπει να ξέρουμε τι θα συζητήσουμε. Aν όπως σας είπα ο διάλογος είναι στη βάση του, εμείς θέλουμε αυτά, οπότε δείτε τι μπορείτε να μας παραχωρήσετε, τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτά, ε με συγχωρείτε αυτό είναι μία λανθασμένη βάση για να καθίσουμε να συζητήσουμε.

Όπως σας είπα δεν έχουμε πρόθεση να κόψουμε τα κανάλια επικοινωνίας ,αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά περίπου, μιας πολύ συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Μιας συμπεριφοράς που δεν βοηθάει.

Οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, όλη αυτή η επιθετική ρητορική. Πολύ επιθετική ρητορική και οι δηλώσεις ότι σχεδιάζουμε το εννοούμε και ότι εννοούμε το κάνουμε. Δεν βοηθάνε πραγματικά».

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το όριο της ελληνικής πλευράς για να αντιδράσει, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε:

«Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη σεναριολογία. Απλά θα επαναλάβω αυτό που έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές από επίσημα, επισημότατα κυβερνητικά χείλη, ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Θα αντιδράσει, με ότι και αν σημαίνει αυτό και δική μας δουλειά εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δική μου, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, είναι να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Θα έχει δηλαδή αξιόμαχες και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Υπάρχουν θέματα υπάρχουν προβλήματα, ο αγώνας για την βελτίωση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαρκής. Δεν γίνεται χωρίς προβλήματα, ασφαλώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με πολλά χρόνια οικονομικής δυσκολίας, για να μην πω ασφυξίας, που είχε η χώρα.

Κάτι που είχε αντίκτυπο και στις δαπάνες για την άμυνα, τα εξοπλιστικά, αλλά προσπαθούμε με πολλή δουλειά να τα βάλουμε σε μία σειρά και μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, να εμφανιζόμαστε σε καλύτερο σημείο ετοιμότητας και λειτουργικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ύπαρξη ενός πλοίου σε ελληνικά νερά με όρους, πιθανότατα, αβλαβούς διελεύσεως ή οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν ασφαλώς και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Έχει συμβεί και συμβαίνει. Από την άλλη ένα ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, όπως έχει εξαγγελθεί,  ασφαλώς και θα συνιστά παραβίαση κυριαρχικού μας δικαιώματος.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει, -να το πω έτσι ιδιαίτερη αμφισβήτηση εκεί έξω-όσον αφορά, τι συνιστά παραβίαση κόκκινης γραμμής από πλευράς Τουρκίας και έχουμε πει ότι εμείς δεν θα ανεχτούμε τίποτα από αυτό και νομίζω ότι δεν έχει και άλλο δρόμο να ακολουθήσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός με κάθε επισημότητα».