Σκυλακάκης: Σημαντική αλλά αναμενόμενη η πτώση των εσόδων τον Μάιο

Σκυλακάκης: Σημαντική αλλά αναμενόμενη η πτώση των εσόδων τον Μάιο

«Μας βοήθησε πολύ η ποσοτική χαλάρωση και η χρησιμοποίηση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση» αναφέρει ο υφ. Οικονομικών

Για την μείωση των εσόδων κατά τον μήνα Μάιο αναφέρθηκε ο υφ. Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1. Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε στο ότι επετεύχθη η κάλυψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ποσοτική χαλάρωση και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση.

Χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ανέφερε: «Η πτώση των εσόδων για τον Μάιο θα είναι σημαντική, όχι πέραν αυτών που περιμέναμε αλλά σημαντική γιατί μας πλήττουν δύο φαινόμενα. Το ένα είναι το lockdown και οι αναστολές, και το δεύτερο που είναι εξίσου σημαντικό, είναι η προείσπραξη του ΦΠΑ τον Απρίλιο λόγω του 25%».

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «δεν θα τη συνέκρινα με τον προηγούμενο Οκτώβριο με την έννοια ότι βρισκόμαστε σε μια τελείως καινούργια κατάσταση, πιο δύσκολη για την οικονομία και για το δημόσιο χρέος. Έχουμε όμως πετύχει την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ποσοτική χαλάρωση και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση και αυτό έχει βοηθήσει, συν η συνετή διαχείριση που κάνουμε στα δημόσια οικονομικά».

Ερωτηθείς αν μπορεί σε μια έξοδο στις αγορές από 2 δισεκατομμύρια ευρώ που ζητάμε να πάρουμε παραπάνω χρήματα εφόσον αυτό μας συμφέρει, απάντησε ότι «προφανώς και μπορεί, αλλά η σχέση με τις αγορές και το πόσα χρήματα ζητάς και το πόσα χρήματα λαμβάνεις δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη υπόθεση. Οι αγορές είναι εκεί και ο στόχος μας είναι μακροχρόνιος. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του χρέους μας που είναι σήμερα στους διεθνείς δανειστές να μεταφερθεί, μέσα στις επόμενα χρόνια, στις αγορές. Συνεπώς τη σχέση μας πρέπει να τη διαχειριζόμαστε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Όταν παίρνεις πολύ περισσότερα από αυτά που έχεις προγραμματίσει δεν είναι ένα καλό σημάδι για τις αγορές γιατί πιστεύεις ότι τα επιτόκιά σου στο μέλλον θα αυξηθούν και αυτό αυτομάτως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε ερώτηση γιατί δεν δανειστήκαμε από τον μηχανισμό του ESM για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Το θέμα του ESM είναι λίγο διαφορετικό από το θέμα της εξόδου στις αγορές. Η έξοδός μας αυτή ήταν προγραμματισμένη συνεπώς ήταν κάτι που και οι αγορές περίμεναν και εμείς είχαμε προγραμματίσει. Ο ESM είναι ένα βαθύτατα πολιτικό θέμα έτσι όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δαπάνες που μπορείς να κάνεις από τον ESM είναι πολύ συγκεκριμένες, είναι κατά κύριο λόγο δαπάνες υγείας και πρόληψης συνεπώς πρέπει να έχεις ένα σημαντικό σε μέγεθος πρόγραμμα σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα έδωσε σημαντικές δαπάνες υγείας αλλά αυτό το μήνα το θέμα μας δεν είναι οι δαπάνες υγείας, είναι οι δαπάνες στήριξης της οικονομίας, συνεπώς δεν είναι θέμα του ESM».

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Σκυλακάκη:

Παραπολιτικά 90,1 (10.06.2020)

Συνέντευξή μου στα Παραπολιτικά 90,1.

Posted by Theodoros Skylakakis on Wednesday, 10 June 2020