Αλέξης Τσίπρας: Οι πρόωρες εκλογές θα είναι τυχοδιωκτισμός εν μέσω κορονοϊού

Αλέξης Τσίπρας: Οι πρόωρες εκλογές θα είναι τυχοδιωκτισμός εν μέσω κορονοϊού

Τι δήλωσε για τον φράχτη στον Έβρο και την Τουρκία

Αντίθετος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή και σημείωσε πως θα είναι «τυχοδιωκτισμός», αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει αυτόν τον δρόμο εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Στο χώρο της οικονομίας εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι «έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδημία. Και προφανώς δεν είδαμε καμία επενδυτική έκρηξη. Στο Ελληνικό ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες, που θα έμπαιναν την πρώτη εβδομάδα».

«Δεν είμαι βέβαιος ότι χρησιμοποιεί (σ.σ. ο Κυρ. Μητσοτάκης) περισσότερο τεχνοκράτες από όσο χρησιμοποιούσαμε εμείς», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης και εξηγεί: «Απλώς, επιλέγει να κρύβει υπουργούς του που ίσως δεν εμπιστεύεται, πίσω από τεχνοκράτες. Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και τώρα με τον κ. Σταϊκούρα, που προφανώς δεν του έχει εμπιστοσύνη να διαχειριστεί το πακέτο των 32 δισ. και σπεύδει στον κ. Πισσαρίδη».

Και στο ερώτημα αν τα 32 δισ. είναι επιτυχία για την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ως εξής: «Νομίζω ναι. Ας μη μιλήσουμε για τα 32 δισ., γιατί τα 9 είναι δάνεια και εγώ είμαι λίγο επιφυλακτικός στα δάνεια, ιδίως όταν το χρέος μας είναι στο 180% με ροπή προς το 200%».

Για τα θέματα δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης του κορονοϊού, επισημαίνει ότι «στη δημόσια υγεία έσπευσαν και αυτοί με τεράστια οικονομική δύναμη και ο φτωχός πολίτης (…) Ο κ. Μητσοτάκης στα ζητήματα αυτά αναγκάζεται να συρθεί στη δική μας αντίληψη. Δεν έχει την ιδιοκτησία όμως, των απόψεων αυτών, για να θυμηθώ μια φράση που μας έλεγαν για το μνημόνιο».

Ενώ «την επιτυχία της χώρας προφανώς την πιστώνεται και η κυβέρνηση. Είναι όμως επιτυχία που ανήκει στους πολίτες και την πιστώνεται και η αντιπολίτευση, που κράτησε πολύ υπεύθυνη στάση».

Στα εθνικά θέματα και δη τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή «σε θέματα που πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είμαι εδώ», δηλώνει ο τ. πρωθυπουργός, αλλά αυτό, διευκρινίζει, «δεν σημαίνει να αποφασίζει μόνος του ο πρωθυπουργός ‘και εμείς να ακολουθούμε’». Πεποίθηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί διάλογο για διαμόρφωση εθνικής γραμμής, Ζητάει αόριστα συναίνεση μπροστά, και, πίσω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ‘Δούρειο Ίππο της Τουρκίας’».

Ταυτοχρόνως δηλώνει ανήσυχος «με τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαρκώς ποιοτικά εντεινόμενη ένταση από την Τουρκία» και επικρίνει την κυβέρνηση για απουσία στρατηγικής.

«Η Τουρκία δεν κινείται σπασμωδικά. Έχει στρατηγική στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προβλέψιμη. Απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγινε και επί των ημερών μας στο Καστελλόριζο, αλλά υπήρξε αποτροπή», υπογραμμίζει.

Αλλά όμως, συμπληρώνει, «εγώ στις πιο δύσκολες στιγμές είχα τη δυνατότητα να σηκώσω το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω με τον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν την έχει».

Για το φράχτη στον Έβρο, αναγνωρίζει πως είχαμε εργαλειοποίηση του προσφυγο-μεταναστευτικού και «απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη οποιαδήποτε κυβέρνηση θα φυλούσε τα σύνορα. Δεν χωράει, λοιπόν, αμφιβολία ότι αυτή ήταν και η ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Φυσικά, ασκήσαμε κριτική εκεί όπου έπρεπε».

Και σε άλλο σημείο, «όταν έχουμε την είσοδο σε ελληνικό έδαφος Τούρκων στρατιωτών προκειμένου να κάνουν μετρήσεις εκεί όπου η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει κάποια τεχνικά έργα, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι κάτι ασήμαντο (…) δεν θα αποφάσιζα την καταρχήν σύλληψη των στρατιωτών, αλλά σίγουρα την απομάκρυνσή τους».

«Οι σχέσεις με ένα δύσκολο γείτονα πρέπει να έχουν πάντα διττό χαρακτήρα: να έχουν την απειλή αλλά και τη θετική προοπτική πάνω στο τραπέζι», προτείνει επίσης ο Αλ. Τσίπρας και προσθέτει: «Ο φόβος της ευθύνης στο όνομα της δήθεν πατριωτικής αδιαλλαξίας μας οδηγεί συνήθως σε εθνικές ήττες! Και αυτή ήταν η στάση διαχρονικά τη Δεξιάς και στο Ελσίνκι και στο μακεδονικό (…) Έφθασαν στο σημείο να κάνουν διαβήματα γιατί Τούρκοι μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος, αλλά στο εσωτερικό να λένε «δεν έγινε τίποτε…»».