Μενδώνη: Το Μητρώο Καλλιτεχνών είναι το πλέον αντικειμενικό μέσο

Μενδώνη: Το Μητρώο Καλλιτεχνών είναι το πλέον αντικειμενικό μέσο

«Θα ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οποιασδήποτε μορφής κωδικό» τόνισε η υπ. Πολιτισμού

«Πρωτοβουλίες όπως το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών εντάσσονται μέσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί βάζουν κριτήρια, όρους και ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Θεωρώ ότι θα πετύχει, διότι ένα μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου και των δημιουργών θέλει να γίνει αυτό το μητρώο. Θα έλεγα ότι τις τελευταίες μέρες, διαβάζοντας τα ΜΜΕ, απαιτεί αυτή την πρωτοβουλία, ακριβώς γιατί η πανδημία ανέδειξε ότι ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα των κλάδων του Πολιτισμού, ήταν το μη χαρτογραφημένο τοπίο. Όμως και ανεξαρτήτως πανδημίας, από τη στιγμή που η Πολιτεία το θέλει και επενδύει σε αυτό, και το θέλουν και οι ενδιαφερόμενοι, είναι το πλέον διαφανές και αντικειμενικό μέσο προκειμένου να καθοριστούν πολιτικές και να προγραμματιστούν τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το ποιοι θα ενταχθούν σε αυτό, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «θα ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οποιασδήποτε μορφής κωδικό», ενώ ως προς τα κριτήρια ένταξης, συμπλήρωσε ότι «θα είναι αρκετά χαλαρά, με την έννοια ότι απαιτείται ένα τυπικό πτυχίο, όποιας σχολής και όποιας μορφής, που να δείχνει αυτό που δηλώνει ο ενδιαφερόμενος, με έναν συνδυασμό ενός μίνιμουμ αριθμό ενσήμων που έχει κολλήσει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα».

Για τις εκδηλώσεις της Επιδαύρου, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «είναι μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, επομένως η καλλιτεχνική διευθύντρια και το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ θα αποφασίσουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν, γιατί πρέπει να προσαρμοστούν πλέον στα νέα δεδομένα οι παραστάσεις». «Δυνητικά μπορούν να ξεκινήσουν από τις 15/7 και μετά», σημείωσε, προσθέτοντας ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και την Ολυμπίας ότι «βεβαίως θα ανοίξουν 18/5, όπως άλλωστε και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι».

«Το θέμα των φεστιβάλ, από τη στιγμή που δεν είναι κρατικό φεστιβάλ, όπως είναι το Αθηνών-Επιδαύρου, έγκειται στον κάθε διοργανωτή στο κατά πόσο θα είναι σε θέση να τα πραγματοποιήσουν», δήλωσε η υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είναι προφανές ότι και στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία που είναι ευθύνη του ΥΠΠΟΑ και σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ είμαστε σε διαβούλευση και τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση θα έχουμε απολύτως καθορίσει και την προσέλευση και την έξοδο και φυσικά θα έχουμε ορίσει τις θέσεις που θα πρέπει να είναι ο κάθε καθήμενος ή ο κάθε όρθιος. Αυτό σημαίνει επιπλέον ταξιθεσία, επιπλέον προσωπικό ασφάλειας και φύλαξης του χώρου. Για όλα αυτά έχουν ληφθεί πρόνοιες. Στον ιδιωτικό τομέα, η ίδια η αγορά θα αυτορρυθμιστεί και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τέλος, ως προς τα έσοδα που αναμένονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια κρίση είναι προφανές ότι κανένας δεν προσδοκά ότι θα έχει τα ίδια έσοδα. Παρόλα αυτά το ΤΑΠ έχει λάβει πρόνοιες ώστε να ενισχύσει τα έσοδά του από δραστηριότητες που την προηγούμενη χρονιά ήταν ανύπαρκτες», είπε, φέρνοντας τα παραδείγματα των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων. «Οργανώθηκαν και οργανώνονται συστηματικά τα πωλητήρια ώστε να υπάρξουν πόροι πολλοί μεγαλύτεροι από αυτοί που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, στους περισσότερους και δη στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπήρχαν αναψυκτήρια. Ήταν κλειστά για πέντε χρόνια. Τα αναψυκτήρια αυτά θα αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν, στη λογική που λειτουργούν και οι άλλοι χώροι εστίασης και καφέ. Επομένως έσοδα θα υπάρχουν και από εκεί. Επιπλέον, το ΤΑΠ ήδη βρίσκεται σε ανανέωση του e-shop προκειμένου η σελίδα του, η οποία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, να αρχίσει να λειτουργεί. Από εκεί προσβλέπω ότι θα υπάρχουν επιπλέον έσοδα. Σε κάθε περίπτωση ας περιμένουμε να δούμε την τελική ανταπόκριση του κόσμου και θα κάνουμε τη δέουσα αποτίμηση», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Παρακαλούμε περιμένετε ...