Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση να θέσει βέτο στο σημερινό Eurogroup

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση να θέσει βέτο στο σημερινό Eurogroup

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπει ταφόπλακα στην ανάκαμψη της χώρας

Σύσταση προς την κυβέρνηση να θέσει βέτο στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup απηύθυνε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι «εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει, θα έχει βάλει ταφόπλακα σε όποιες ελπίδες ανάκαμψης της χώρας».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατά την σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Βαρουφάκης είπε, ότι το βέτο είναι αναγκαίο για την επιβίωση της Ελλάδας και την διάσωση της ΕΕ. Τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι ιστορική, γιατί σήμερα η ΕΕ θα αποφασίσει, αν έχει μέλλον ή όχι. Επίσης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε, αν υπάρξει σήμερα συμφωνία που δεν θα προβλέπει την έκδοση ευρωομολόγου, η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι είναι δυνατή και πλούσια, θα διαλυθεί σύντομα. Στο μεταξύ όμως, πρόσθεσε, ο ελληνικός λαός θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην χρεοδουλοπαροικία. «Θα ήταν ασύλληπτη ανευθυνότητα να μην θέσετε βέτο στο σημερινό Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε την στάση της Ολλανδίας «και όσων την σιγοντάρουν» για την στάση της, πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει το λάθος που ξεκίνησε με την Ελλάδα το 2010, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που θα αποφασίσουν σήμερα, είπε με έμφαση. Και εξήγησε, λέγοντας ότι η ενεργοποίηση του ESM είναι καταστροφική. «Το ευρωομόλογο είναι αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε σε βάθος χρόνου αυτό να συρρικνωθεί. Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε ντόμινο καταρρεύσεων αν συνεχίσουμε να μιλάμε για λύση ESM», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Προέβλεψε μάλιστα, ότι σε ένα χρόνο από τώρα το χρέος της χώρας θα είναι στο 220%, γιατί η όποια πίστωση πάρουμε από τον ESM θα προστεθεί στο χρέος. Θα έχουμε πρόσθεσε και μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα και μετά θα έρθει η ΕΕ και θα επιβάλλει σκληρή λιτότητα, ακόμη σκληρότερη από το 2011.

Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε να παγώσει το σχέδιο «Ηρακλής» και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία στο πλαίσιο των προτάσεων που ήδη έχει παρουσιάσει το κόμμα του. Αναφερόμενος στην επιδημία ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό μετά το Πάσχα ώστε να υπάρχει στοχευμένη καραντίνα για όσους βρεθούν θετικοί και παράλληλα να επιστρέφουν στις εργασίες τους όσοι είναι αρνητικοί, ώστε να γίνει ορθολογικός απεγκλωβισμός από τα μέτρα.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...