Χαρίτσης σε Μητσοτάκη: Μετέτρεψε το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό πρόβλημα ενώ είναι ευρωπαϊκό

Χαρίτσης σε Μητσοτάκη: Μετέτρεψε το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό πρόβλημα ενώ είναι ευρωπαϊκό

«Από συμβολισμούς και λόγια καλής θέλησης χορτάσαμε»

«Δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα», δήλωσε σήμερα ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM.

«Η διεθνοποίηση του προσφυγικού γίνεται με πράξεις, όχι μόνο με δηλώσεις», τόνισε, παραπέμποντας στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογράμμισε: «Από συμβολισμούς και λόγια καλής θέλησης χορτάσαμε».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, αλλά ούτε υπήρξε η ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία».

Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή των Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν, ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε ότι "η χώρα μας δεν μπορεί να είναι απούσα από εξελίξεις που αφορούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα" υπενθυμίζοντας την απουσία της Ελλάδας και κατά τη Σύνοδο του Βερολίνου για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

«Δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό πρόβλημα, ενώ είναι θέμα ευρωπαϊκών διαστάσεων. Ως τέτοιο το είχε αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πετύχαμε το 2015-2016, ασκώντας τις απαραίτητες πιέσεις, την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και όχι Ελλάδας-Τουρκίας", ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα η Τουρκία  παραβιάζει μονομερώς την κοινή δήλωση».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να διεκδικήσει από την Ευρώπη "ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που θα εγγυάται τη μεταφορά των βαρών του προσφυγικού σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ένα νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και τις αναγκαίες μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα", και ακόμη, να διεκδικήσει "τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και τη μη καταστρατήγηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Όσον αφορά τον κοροναϊό, ο Αλ. Χαρίτσης επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη και για τη στάση της σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, επισημαίνοντας πως «παραμένει κατώτερη των περιστάσεων", και καλώντας για «μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και άρση των δημοσιονομικών περιορισμών σε κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, αλλά και υπέρ της λήψης συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων».

Παρακαλούμε περιμένετε ...