Αποστολάκης για προσφυγικό: Όποιος δεν ανησυχεί, ζει σε άλλη πραγματικότητα

Αποστολάκης για προσφυγικό: Όποιος δεν ανησυχεί, ζει σε άλλη πραγματικότητα

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο πίεσης» ανέφερε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας

Για την κρίση στο προσφυγικό και την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες με τις αυξημένες ροές μεταναστών, μίλησε ο πρώην υπουργό Άμυνας και Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και εξέφρασε την ανησυχία του για το τι μπορεί να ακολουθήσει:

«Όποιος δεν ανησυχεί, ζει σε άλλη πραγματικότητα. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως εργαλείο πίεσης. Το που θα το φτάσει είναι ένα θέμα. Έχω την αίσθηση πως και η συνάντηση που είχε με τον Πούτιν δεν πήγε καλά για τον ίδιο και έτσι θα συνεχίσει να αισθάνεται πίεση. Τα πράγματα στα νησιά μας θα είναι πιο δύσκολα απ’ ότι στον Έβρο» τόνισε.

Παράλληλα, στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε για τα όσα έγιναν στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: «ζητήσαμε την επιδοκιμασία της ΕΕ για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο των συνόρων και το πήραμε. Οι εταίροι μας αποδοκίμασαν τις ενέργειες της Τουρκίας. Υπήρξε κατηγορηματική αποδοκιμασία.

Η χώρα μας θα λάβει 700 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της κρίσης. Θα αναβαθμιστεί η άμυνα. Κάποια κράτη δεσμεύτηκαν πως θα στείλουν και μεμονωμένα εργαλεία για τον έλεγχο των συνόρων. Ενεργοποιήθηκε μια διπλωματική οδός όπου η ΕΕ θα έρθει σε επαφή με τρίτες χώρες για να επισπευσθούν οι επαναπατρισμοί».

Τέλος, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, επισήμανε πως «ο Πούτιν θέλει να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον Ερντογάν γιατί δεν θέλει να τον χαρίσει πίσω στη δύση. Ήττα για τον Ερντογάν η κατάπαυση του πυρός στην υπάρχουσα κατάσταση και όχι επιστροφή στην κατάσταση που υπήρχε πριν. Απλά στη συγκεκριμένη φάση βόλευε και τους δυο ηγέτες».