Νέα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα

Νέα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε Σέρρες και Αττική

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και αναφέρθηκε στα νέα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και της προσφυγικής κρίσης στον Έβρο και στα νησιά.

«Κάνουμε δύο κινήσεις, ενισχύουμε τις δυνάμεις μας και στην ξηρά και στη θάλασσα ώστε το μήνυμα αποτροπής να είναι ισχυρό, και παράλληλα προσπαθούμε να αποτρέψουμε την “καταιγίδα” των fake news. Θα μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς από τον Έβρο και από τα νησιά μας, γιατί δεν μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου, στη Βόρεια Ελλάδα, στο στρατόπεδα Βασιλειάδη στις Σέρρες, σε προσωρινή κλειστή δομή, μέχρι να δρομολογηθεί η απέλασή τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχουν επαφές με τις τοπικές κοινωνίες για την κατασκευή του κλειστού κέντρου, το οποίο χαρακτήρισε ως «μια προσωρινή λύση μέχρι τη διαδικασία της επιστροφής».

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο και κοντά στην Αθήνα, για το οποίο εξετάζονται  δύο περιοχές που να έχουν πρόσβαση  μέσω οδικών αξόνων σε αεροδρόμιο.

Ερωτηθεί για το τι θα γίνει αν η κατάσταση αυτή σε Έβρο και νησιά συνεχιστεί επί ένα μήνα, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «τότε θα μιλάμε εντελώς διαφορετικά», ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, μέσω του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών που ήδη έγινε και ενώ αναμένεται την Παρασκευή το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Για το ενδεχόμενο να φτιάξει μεγάλες δομές ο Ερντογάν κοντά στις Καστανιές του Έβρου, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι αυτό θα είναι πρόβλημα της Τουρκίας και θα της γυρίσει μπούμερανγκ. «Εμείς θέλουμε να δώσουμε λύσεις», τόνισε.

Επιστολή του προέδρου της Βουλής στους προέδρους των 47 κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να  ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη, ανακοινώνοντας  ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα στείλει επιστολή στους προέδρους των 47 κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία θα τους ενημερώνει  για τις ελληνικές θέσεις.

Σχετικά τέλος με το ενδεχόμενο να εξετάσει η κυβέρνηση τη λύση των κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά, αν επιμείνει η μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία για πάνω από ένα μήνα, ο κ. Πέτσας απάντησε «διπλωματικά», χωρίς να αποκλείσει όμως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο της κυβέρνησης  περιλαμβάνει κλειστές δομές, επιτάχυνση ασύλου και επιτάχυνση επιστροφών.

Πρόσθεσε,όμως, σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά, αφήνοντας ανοικτό ουσιαστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο για αργότερα, ότι δόθηκε η δυνατότητα στους δημάρχους  να προτείνουν εναλλακτική λύση, αλλά δεν πρότειναν κάτι άλλο. «Προς το παρών δεν υπάρχει τέτοια εναλλακτική λύση» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κλειστό κέντρο στις Σέρρες όσοι μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020

Σε κλειστό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, στις Σέρρες, θα μεταφερθούν οι μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, από την ημερομηνία δηλαδή που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε αποψινή τηλεοπτική του συνέντευξη, το κλειστό κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά ο υπουργός ανέφερε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών» και εκτίμησε ότι «από βδομάδα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι τη συζήτηση».

Τέλος, επισήμανε ότι σε τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν πάρει ήδη άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα παραμονής στις ανοιχτές δομές, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών, των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων. Επίσης, το υπουργείο θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα όσων μπήκαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Παρακαλούμε περιμένετε ...