Χαρίτσης: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού

«Η Ευρώπη δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει χαράξει σοβαρή στρατηγική για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Είπε ότι «η κατάσταση στο προσφυγικό είναι δύσκολη και ανησυχητική. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν, ο οποίος εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα». 'Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι ενώ «θα έπρεπε να πορεύεται με σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο η πολιτική που ακολουθεί, διχάζει τις τοπικές κοινωνίες και έχει δημιουργήσει χάος, κυρίως, στα νησιά όπου εντοπίζεται και το μείζον πρόβλημα». Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει πλάτη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες όμως μέχρι σήμερα δεν πληρούνται από την πλευρά της κυβέρνησης».

Χαρακτήρισε «καθαρά συμβολική» τη χθεσινή επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στον Έβρο, αναφέροντας ότι «στην πράξη περιορίστηκαν σε ευχολόγια και γενικόλογες ευχαριστίες προς την Ελλάδα». «Η Ευρώπη δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δε γίνεται δίκαιος διαμοιρασμός των βαρών», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό», ενώ «το προσφυγικό δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα». Είπε ότι τα 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από την ΕΕ, αφορούν νέες δομές υποδοχής προσφύγων».

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και αν δεν επιλυθεί το ζήτημα θα πρέπει να θέσει βέτο», όμως «για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης χθες απέφυγε να θέσει το ζήτημα ως όφειλε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες». «Ως αντιπολίτευση είμαστε σαφείς προς τους Έλληνες πολίτες και δεν πουλάμε φτηνό εθνικισμό ούτε πατριδοκαπηλία», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «είναι αυτονόητο ότι η χώρα, ως ευνομούμενο κράτος φυλάσσει τα σύνορα της σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια». Υπογράμμισε ότι όμως στη θάλασσα «όταν έχεις να διαχειριστείς ένα τόσο μεγάλο σε μήκος θαλάσσιο μέτωπο, η λογική του push back, οδηγεί σε θύματα και αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και σε κάθε έννοια ανθρωπισμού». «Δεν υπάρχει λύση κλεισίματος των θαλάσσιων συνόρων.  Όποιος  το λέει αυτό κοροϊδεύει τον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει στην κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019». Επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, θα βάλει πλάτη ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα κράτησης είπε ότι «η λογική των κλειστών κέντρων είναι απάνθρωπη, αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, δημιουργεί πολύ επικίνδυνα και ακροδεξιά αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία και είναι τελείως αναποτελεσματική». Επομένως, σημείωσε, «η λύση είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η διεθνοποίηση του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση».