Τσίπρας: Είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων μας

Τσίπρας: Είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων μας

«Η ΝΔ πήρε 80 συνοριοφύλακες από τον Έβρο για να φυλάνε τα Εξάρχεια» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA βρέθηκε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι στην παρούσα κρίση η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα και αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων. Ο κ. Τσίπρας, όπως σημείωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί ανέχεται μία πολιτική που βλέπει την Ελλάδα σαν μαύρο κουτί και πρόσθεσε ότι «διεθνοποιώ δεν σημαίνει απλώς ενημερώνω αλλά διεκδικώ». Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας απειλώντας ακόμη και με βέτο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρχικά στην κρίση στο μεταναστευτικό και ερωτώμενος για την κριτική που δέχθηκε σχετικά με το ότι δεν έχει τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες, τόνισε:

«Είναι αστείο η ΝΔ να βγάζει ενημερώσεις ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας και να προσπαθεί να με βρει. Πρωθυπουργός δεν είμαι πια εγώ για ψάχνουν να με βρουν. Πρωθυπουργός είναι δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Παρασκευή συγκάλεσα σύσκεψη και βγάλαμε αναλυτική ανακοίνωση, έκανα δημόσια δήλωση την προηγουμένη μέρα».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «το κυβερνών κόμμα πρέπει να δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το δύσκολο είναι διαχειρίζεσαι κρίσιμα εθνικά ζητήματα ως κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός ψήφισε κάποιον άλλον να διαχειριστεί κρίσεις. Κι εγώ κλήθηκα να χειριστώ κρίσεις όσο ήμουν πρωθυπουργός.

Στους επτά μήνες το μεταναστευτικό έχει χειροτερέψει. Αφήσαμε τη Μόρια με 5.600 ανθρώπους και τώρα έχει πολύ περισσότερους.

Από τη στιγμή που υπάρχει τέτοια μαζική απόπειρα εισροής προσφύγων στα σύνορα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε το ίδιο (σ.σ. το κλείσιμο των συνόρων). Η δική μας κυβέρνηση είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς κλίμα μισαλλοδοξίας. Το κρίσιμο σήμερα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι από μία γεωπολιτική απειλή από τη μεριά της Τουρκίας. Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί και εισβολείς. Χρειάζεται ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης.

Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι δυστυχισμένοι δεν έρχονται για να μείνουν στην Λέσβο και στην Λήμνο, αλλά για να περάσουν στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Μας χτυπάνε την πλάτη και λένε ότι το πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ είναι η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης...Σήμερα που καλέσαμε τους αξιωματούχους στον Έβρο τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο, γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης.

Η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της. Με την παρουσία ερευνητικού σκάφους στην Κύπρο, με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει ότι θα αφήσει ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων εδώ και μήνες. Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Τον Μάιο του 2019 η υπ. Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε νέο σώμα πλωτής αστυνόμευσης στον Έβρο και ενίσχυση της συνοριοφυλακής, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε καθώς έγιναν εκλογές. Η ΝΔ πήρε 80 συνοριοφύλακες από τον Έβρο για να φυλάνε τα Εξάρχεια.

Το μεγάλο μέτωπο είναι στα νησιά μας. Τα χερσαία σύνορα είναι πιο εύκολο να τα φυλάς σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα. Οφείλουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και την εθνική μας ασφάλεια με βάση τις αξίες μας. Αν η πολιτική της αποτροπής σημαίνει να δημιουργούμε κολαστήρια στα νησιά, κάνουμε λάθος.»

Μονομερής ακύρωση διεθνούς συμφωνίας από την Τουρκία

Αναφορικά με το θέμα της μονομερούς κατάργησης από πλευράς Τουρκίας της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Σήμερα έχουμε μονομερή ακύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση σφυράει κλέφτικα. Όσο ήμουν πρωθυπουργός, δεν είχε ακυρωθεί μονομερώς η συμφωνία. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλεία και έχει γεωπολιτικές βλέψεις. Σωστά κλείσαμε (ως Ελλάδα) τα σύνορα, αλλά δεν βοηθούν οι επικοινωνιακές φιέστες της κυβέρνησης.

«Εδώ και επτά μήνες η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική. Βρισκόμαστε μπροστά σε εκβιασμό της Τουρκίας, τον οποίο η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει, γιατί απειλούσε καιρό πριν. Θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών», ανέφερ ο κ. Τσίπρας και κατέληξε ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για τη μη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διαχειρίστηκα το θέμα 4,5 χρόνια, δεν θέλει την άποψή μου; Αυτό δείχνει αλαζονεία. Εγώ συγκάλεσα τρεις φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Αφήνει να βουλιάζουν τα νησιά από πρόσφυγες για να μην στεναχωρήσει τους "γαλάζιους" δημάρχους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στην Λέσβο και στην Χίο αποδοκιμάζοντας τις συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές, και τις υπερβολές των δυνάμεων της Αστυνομίας αλλά και από τους κατοίκους. «Αυτά θα πρέπει να μείνουν εδώ και να μην διεισδύσουν στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.