Χαρίτσης: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ακόμα αγνοείται

Χαρίτσης: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ακόμα αγνοείται

Σχόλιο του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Μητσοτάκη και αξιωματούχων της ΕΕ στον Έβρο

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ακόμα αγνοείται», τονίζει σε δήλωσή του, μετά τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας στον Έβρο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τους «λανθασμένους χειρισμούς των τελευταίων επτά μηνών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ' επανάληψη, ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, τόσο για την εσωτερική διαχείριση με ασφάλεια και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, όσο και για την ευρωπαϊκή της διάσταση», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας την ανάγκη «η Ευρώπη να σηκώσει επιτέλους το βάρος που της αναλογεί και να πιέσει την Τουρκία να διακόψει τον εκβιασμό της και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση».

«Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης ακόμα αγνοείται», προσθέτει, τονίζοντας ότι «δυστυχώς, όσο θετική και αν είναι η παρουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας στον Έβρο αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο κ. Μητσοτάκης και οι Ευρωπαίοι αρκέστηκαν σε αυτονόητες αναφορές στη σημασία της φύλαξης των συνόρων, αλλά όχι στο πώς θα διαχειριστούμε χωρίς απώλειες ανθρώπινων ζωών τις διογκούμενες ροές προς τα νησιά, σε ευχολόγια για αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας, σε παροχή κοινοτικών κονδυλίων για περαιτέρω δομές υποδοχής και σε ενίσχυση των περιπολιών της Frontex».

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία, είπαν κουβέντα για την υποχρέωση δίκαιου διαμοιρασμού των βαρών με νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ, όπως το 2016, ούτε για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία», σημειώνει και καταλήγει: «Η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να θέσει αυτά τα θέματα επιβεβαιώνει πως αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης και τον σχεδιασμό της για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών».