Χαρίτσης: Η ΝΔ και στο προσφυγικό κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

Χαρίτσης: Η ΝΔ και στο προσφυγικό κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

«Οι ιδεοληψίες της έχουν οδηγήσει στο απόλυτο μπάχαλο»

«Στο προσφυγικό η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να κυβερνά. Εδώ και εφτά μήνες πάει από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι «οι ιδεοληψίες της έχουν οδηγήσει στο απόλυτο μπάχαλο».

Σημείωσε ότι με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής «έδωσε διοικητικά αλλά και πολιτικά το σήμα ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει το ζήτημα» και πως έπρεπε από τον Ιούλιο και Αύγουστο να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Το αποτέλεσμα είναι «μια πρωτοφανής όξυνση στα νησιά μας, με την αύξηση των προσφυγικών ροών, τον υπερτετραπλασιασμό του πληθυσμού της Μόριας και με τον ΟΗΕ να καλεί για πρώτη φορά να κλείσει η δομή ενόψει του κινδύνου εκδήλωσης πανδημίας». «Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ από τους πολίτες ότι το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα και ότι για την αντιμετώπισή του χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια να μεταφέρουμε 30.000 ανθρώπους από τα νησιά, με αποτέλεσμα επί των ημερών μας η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της συνέντευξης του κ. Χαρίτση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε έντονα δήλωση, στην ίδια εκπομπή (Κοινωνία Ώρα Mega), του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι για τα κλειστά σύνορα στον Έβρο ευθύνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ΝΔ «είναι απαράδεκτο και ενάντια στα εθνικά συμφέροντα να εξακολουθεί να χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, κίνηση στην οποία προχώρησαν οι ακροδεξιοί ομοϊδεάτες της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα». Πρόσθεσε ότι αντί να ζητά η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, «τολμά να ζητά και τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε, διαχειρίστηκε το προσφυγικό με 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες και η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να το διαχειριστεί με 80.000. «Η ΝΔ ξεχνά ότι είναι κυβέρνηση και πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση και κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», σχολίασε.

Αναφορικά με τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «συζητήσαμε συντροφικά και δημοκρατικά το κείμενο του απολογισμού», σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά σε πολιτικό κόμμα στη χώρα γίνεται και συζητείται «αναλυτικός και ειλικρινής απολογισμός», ενώ «ποτέ δεν είδαμε αντίστοιχη τολμηρή κίνηση από τα κόμματα που κυβέρνησαν για 40 χρόνια και έβαλαν τη χώρα στην κρίση». «Έτσι χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία. Δεν θα περιοριστούμε στα κομματικά όργανα. Είναι μία συζήτηση που θα ανοίξουμε με όλους τους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι, ο κ. Χαρίτσης απάντησε πως «ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τα γεγονότα». «Η σπέκουλα της ΝΔ σχετικά με την καταστροφή στο Μάτι ήταν ανελέητη», είπε, «όμως μετεκλογικά οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που διαχειρίστηκαν επιχειρησιακά την τραγωδία αναβαθμίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτοί που κυβέρνησαν 40 χρόνια και δημιούργησαν μια λογική καθεστώτος για το κράτος, εμφανίζονται τώρα ως τιμητές», υπογράμμισε.