Δένδιας: Διαπιστώθηκε ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα

Δένδιας: Διαπιστώθηκε ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις

Συναίνεση σε ότι αφορά τις θεμελιώσεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων, διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. Όπως επεσήμανε, ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».

«Παρά ταύτα εξήγησα, ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας-Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή», επεσήμανε.

Όσον αφορά τη διαδικασία στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε, ότι δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς -και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε».

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. «Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δε θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους», κατέληξε.