Άγρια κόντρα Γεωργιάδη-Τζανακόπουλου για τις… μπουλντόζες και τις επενδύσεις

Άγρια κόντρα Γεωργιάδη-Τζανακόπουλου για τις… μπουλντόζες και τις επενδύσεις

Αντιπαράθεση σχετικά με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και την πρακτική που ακολουθείται στην Κέρκυρα

Για «σαμποτάζ» του έργου στο Ελληνικό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για τις κατεδαφίσεις στο Ελληνικό.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, ότι η δαπάνη θα καλυφθεί από τη LAMDA και ότι στόχος της διάταξης είναι να ξεμπλοκάρει το έργο και να μπουν στο χώρο οι μπουλντόζες. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία, που συνδέεται με την απεμπλοκή της επένδυσης στην Κασσιόπη, στέλνοντας μήνυμα στους επενδυτές ότι πλέον, κανένας τοπικός παράγοντας δεν είναι σε θέση να σταματήσει επένδυση, την οποία έχει εγκρίνει και εγγυηθεί το ελληνικό κράτος.

Το Ελληνικό

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων στο Ελληνικό, η οποία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, ο υπουργός είπε ειδικότερα, ότι αυτές θα γίνουν με δαπάνη του επενδυτή: «Η πρόβλεψη στη διάταξη είναι ρητή. Θα γίνουν με δαπάνες του επενδυτή, δηλαδή της LAMDA, δηλαδή του Λάτση. Όχι του Δημοσίου», είπε ο κ. Γεωργιάδης και ζήτησε να τελειώσει ο λαϊκισμός, καθώς, ενώ είναι ρητή η πρόβλεψη για την κάλυψη της δαπάνης από τον επενδυτή, εξακολουθούν βουλευτές και ορισμένα μέσα να ισχυρίζονται ότι «η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη δώρο στον Λάτση».

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε, ότι η τροπολογία κατατίθεται «για να κερδίσουμε χρόνο», διότι «στην σύμβαση που η κυβέρνηση Τσίπρα κύρωσε με νόμο, υπάρχει πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση έως ότου λήξουν όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες επί των κυρίων νομοθετικών παρεμβάσεων». Πρόσθεσε δε, ότι η γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, έκανε προσφυγή στο ΣτΕ για να μπλοκάρει το έργο. Έως ότου δε λήξουν αυτές οι δικαστικές εκκρεμότητες, δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση.

«Δηλαδή, βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μια δικιά του τελευταία ημέρα, δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση και μετά έχουμε τον κ. Κατρίνη (σ.σ. Κίνημα Αλλαγής), να λέει ότι δεν μπαίνουν οι μπουλντόζες!», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε, ότι έχουν προσφύγει επίσης ο Κρίτων Αρσένης (σ.σ. ΜέΡΑ25) και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού.

«Πρέπει να ξέρετε ότι στο Σύλλογο Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεξιά παρέκκλιση! Εκεί είναι 70% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Δεν μιλάνε με τους Συριζαίους, τους θεωρούν δεξιούς! Έρχεται δηλαδή η Αριστερά και η άκρα Αριστερά, και μάλιστα και του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερά κάνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να μπλοκάρει την επένδυση και να λέει μετά ότι δεν μπαίνουν οι μπουλντόζες και μετά, όταν φέρνουμε εμείς νόμο να επισπεύσουμε τις πρόδρομες εργασίες, μας ρωτάτε και γιατί φέρνουμε διάταξη. Γιατί υπάρχετε εσείς! Αυτή είναι η απάντηση. Εμείς ξεμπλοκάρουμε το έργο που σαμποτάρετε! Αυτή είναι η απάντηση», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για τις προβλέψεις της συγκεκριμένης τροπολογίας, ο υπουργός είπε ότι «ξεμπλοκάρει το έργο για να μπουν οι μπουλντόζες», διότι το έργο ξεκινάει από την κατεδάφιση των υφισταμένων κτισμάτων. «Αντί να περιμένουμε την μεταβίβαση, ο επενδυτής παίρνει πάνω του το ρίσκο. Ο επενδυτής, πληρώνοντας τα έξοδα για την κατεδάφιση, που είναι πολλά εκατομμύρια, ρισκάρει. Διότι αν χαθεί μια προσφυγή στο ΣτΕ, θα έχει ξοδέψει πολλά εκατομμύρια για τις κατεδαφίσεις, χωρίς να μπορεί να πάρει το ακίνητο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Κανένα δώρο στο Λάτση λοιπόν. Η LAMDA παίρνει το ρίσκο, επιταχύνονται τα έργα. Το Ελληνικό είναι ένα εμβληματικό έργο, στέλνει σήμα στις αγορές, και χρειάζεται η Ελλάδα ένα σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να επιτυγχάνει δύσκολα και περιπεπλεγμένα έργα».

Η Κασσιόπη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε και στην τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για την απεμπλοκή της επένδυσης στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, ότι η επένδυση αυτή έχει στηριχθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και επί κυβερνήσεως Τσίπρα εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη.
«Η παρούσα κυβέρνηση έλυσε 28 εκκρεμότητες που είχε η επένδυση. Σε εκκρεμότητα ήταν η έγκριση της υψομετρικής μελέτης των οδών που καθορίστηκαν μέσα στο έργο, από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Β. Κέρκυρας. Και ενώ από τον Οκτώβριο ο δήμαρχος είχε πει στον υπουργό ότι θα παραδώσει τη μελέτη, και ενώ στη συνέχεια η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη, όταν αυτή πήγε στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος απέσυρε τη μελέτη», είπε ο υπουργός.

«Με λίγα λόγια ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας, παρά τις αποφάσεις τριών κυβερνήσεων, υπουργείων, δικαστηρίων, επιτροπών, ΣτΕ, ΤΑΙΠΕΔ, μόνος του αποφάσισε να πει ότι δεν θα γίνει η επένδυση! Σας ρωτώ ήρεμα και ωραία, λέμε όλοι ότι θέλουμε επενδύσεις. Είναι δυνατό να έρθει έτσι επενδυτής στην Ελλάδα, άμα μπορεί να το μπλοκάρει ένας δήμαρχος;», είπε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας και στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιδημοκρατική πράξη.

«Καταθέτω τα συγχαρητήρια του κ. Μελισσανίδη στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, όταν ο τότε δήμαρχος του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας αρνήθηκε να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη του γηπέδου της ΑΕΚ, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο δήμαρχος για την Κασσιόπη. Τι έκανε ο κ. Τσίπρας τότε; Ψήφισε, ότι αν το δημοτικό συμβούλιο εντός 60 ημερών δεν δώσει υψομετρική μελέτη, τότε ανατίθεται στον οικείο περιφερειάρχη να τη δώσει και να παρακάμψει το δημοτικό συμβούλιο. Ε, λοιπόν αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας για τα αθλητικά έργα, το γενικεύουμε για όλα. Δηλαδή άμα είναι για τη μπάλα δεν είναι αντιδημοκρατικό και άμα είναι για τα έργα είναι αντιδημοκρατικό; Αυτό μας λέτε;» είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης έστειλε και μήνυμα προς τους επενδυτές λέγοντας «στέλνω σαφές μήνυμα, ως υπουργός Ανάπτυξης, προς τους επενδυτές. Αυτή η κυβέρνηση, είπε στον λαό ότι θέλει την ψήφο του για να μεταμορφώσει την Ελλάδα στην πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα, και ότι θα έχει ανθρώπους, που όταν κάποιοι δημιουργούν προβλήματα στις επενδύσεις, θα τα λύνουν. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων, και το μήνυμα ότι η χώρα άλλαξε και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανένα τοπικό παράγοντα ο οποίος θέλει να λαϊκίσει, ή επειδή εκφράζει άλλα συμφέροντα, να σταματάει μια επένδυση την οποία έχει εγκρίνει και εγγυηθεί το ελληνικό κράτος».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, ο υπουργός είπε, ότι φτιάχνει το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον για να έρθουν επιτέλους επενδύσεις στον τομέα των υδροπλάνων. «Ο σκοπός μας είναι αυτή τη φορά να πετάξουν υδροπλάνα. Ήταν ένα σύνθετο πράγμα. Ο προηγούμενος νόμος, όπως είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Τσίπρα, δεν είχε καμία ελπίδα να φέρει έστω και ένα υδροπλάνο στην Ελλάδα, διότι δεν άφηνε δυνατότητα να έρθει κανένας επενδυτής», είπε. Τόνισε δε, ότι το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση, έχει στόχο να κάνει ευκολότερη τη ζωή των επενδυτών και υλοποιεί τις αδειοδοτικές διαδικασίες χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών.

Τζανακόπουλος: Παράσταση Γεωργιάδη για να ενισχύσει το προφίλ του

«Ο κ. Γεωργιάδης, είναι προφανώς πιεσμένος από τις δηλώσεις του για τους πλειστηριασμούς και την οργή της κοινωνίας, επειδή βγήκε και μας είπε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι ζημιογόνα για την ελληνική οικονομία», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τόνισε ότι «η παράταξη του κ. Γεωργιάδη άφησε χρέος 300 δισ. ευρώ, που έχει επιβαρύνει τους πολίτες. Ακριβώς επειδή αδυνατεί αυτό να το αναγνωρίσει ο κ. Γεωργιάδης, ήρθε εδώ να δώσει μια ακόμα παράσταση και να ενισχύσει το ημιαρχηγικό του προφίλ στο εσωτερικό της ΝΔ και να μας μιλήσει για την Ελλάδα που ονειρεύεται».

«Στη συνήθη αμετροέπεια του, ο κ. Γεωργιάδης έπεσε στην παγίδα. Του ξέφυγε η καθοδηγητική ιδέα πίσω από την τροπολογία για το Ελληνικό. Ποια είναι αυτή η ιδέα; Επειδή έχει διαψευστεί πολλές φορές, σχετικά με το πότε θα μπουν αυτές οι ρημάδες οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, βλέπει προφανώς ότι η άσκηση διοίκησης δεν είναι εκπομπή στην τηλεόραση να λέει αυτό που θέλει», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «η καθοδηγητική του ιδέα είναι να μπουν 5 μπουλντόζες, να ρίξουν 2 αυθαίρετα, να πάρουν 3 φωτογραφίες και να αναδείξει ότι έτσι ξεκίνησε το έργο στο Ελληνικό. Αυτά ξέρετε τι θυμίζουν; Τις μπουλντόζες που πήγε ο κ. Σαμαράς για το δρόμο Κορίνθου-Πατρών και μετά, με το που έφυγε ο κ. Σαμαράς, φύγανε οι μπουλντόζες, φύγανε και οι εργαζόμενοι. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα!».

Σε σχέση με την Κασσιόπη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Επειδή δεν μπορεί να χωρίσετε δύο γαϊδουριών άχυρα και επειδή δεν έχετε τη δυνατότητα να επιλύσετε την παραμικρή ένταση με τις τοπικές κοινωνίες, ήρθατε εδώ, σαν να είστε σε καφετέρια, να μας πείτε τι σας είπε ο δήμαρχος και τι του απαντήσατε. Λέτε, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα ίδια με εσάς. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τάξει προθεσμία και δεν κατέλυσε την αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, διότι η αρμοδιότητα δεν πέρασε στην κεντρική κυβέρνηση, όπως κάνετε εσείς τώρα».

Γεωργιάδης: Ο κ. Τζανακόπουλος ξεχνάει τι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ψηφίσει δύο φορές, μια στο Μεσοπρόθεσμο και μια στον τελευταίο νόμο της τελευταίας αξιολόγησης, το καλοκαίρι του 2018, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας και ο νόμος Κατσέλη λήγουν 31-12-2019. «Ο κ. Τζανακόπουλος που έχυσε κροκοδείλια δάκρυα μόλις τώρα, έχει ψηφίσει, ότι οι πλειστηριασμοί έπρεπε να έχουν ξεκινήσει δύο μήνες πριν», είπε κ. Γεωργιάδης.

Για το Ελληνικό επέμεινε, ότι θα γκρεμιστούν 917 ακίνητα. «Είναι έργο εκατομμυρίων ευρώ, προχωράει με ρίσκο του επενδυτή και ο ελληνικός λαός κερδίζει, ότι τα έργα ξεκινάνε. Άρα με την τροπολογία αυτή, όχι δεν κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό, αλλά εξασφαλίζουμε ότι τα έργα ξεκινάνε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ανταπαντώντας τέλος, για τη διάταξη που ξεμπλοκάρει την Κασσιόπη, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Την ιδέα εσείς μας τη δώσατε, με την τροπολογία που κάνατε το 2017, παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αν και ήταν μισή, όπως όλα μισά τα κάνατε. Γιατί θα έπρεπε να επιλαμβάνεται η κεντρική διοίκηση». Είπε επίσης, ότι η διάταξη δεν γίνεται μόνο για την Κέρκυρα, αλλά για όλη την Ελλάδα, «για να μην γίνουν θύματα οι επενδυτές, όποιου θέλει να παίξει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια».