Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα να πείσει τους ελληνοκύπριους για μοιρασιά στην Αν. Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα να πείσει τους ελληνοκύπριους για μοιρασιά στην Αν. Μεσόγειο

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ από το Νταβός της Ελβετίας

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας για τις σχέσεις με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, εξαπέλυσε από το Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας παράλληλα την Αθήνα, να πείσει τη Λευκωσία, «να δεχθεί τη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε, ότι «η Ελλάδα δεν ενδιαφέρονταν για τη διαδικασία του Βερολίνου μέχρι στιγμής», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη».

«Εκεί έρχεται, μόνο για να φέρει στην ατζέντα τη συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που υπογράψαμε εμείς, αλλά αυτό δεν ήταν στην ατζέντα του Βερολίνου» είπε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του τ/σ ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη και συμπλήρωσε: «Το δικό μας ενδιαφέρον είναι να εξασφαλιστεί η εκεχειρία στη Λιβύη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα επιλέγει κάποιον, που δεν είναι νόμιμος έναντι της νόμιμης κυβέρνησης, δείχνει επίσης, ότι η θέση της είναι λάθος».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε την επίθεση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν είναι μία ώριμη συμπεριφορά αυτή» και τόνισε με προκλητικότητα, ότι «ο γείτονάς μας, η Ελλάδα, πρέπει επίσης να πείσει τον ελληνοκυπριακό τομέα (όπως χαρακτήρισε της Κυπριακή Δημοκρατία) να δείξει μία στάση, που να αποδέχεται τη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία».

Επανερχόμενος στην Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «στην ατζέντα του Βερολίνου δεν ήταν οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας. Στην ατζέντα ήρθε το θέμα των μισθοφόρων που αποστέλλονται στην περιοχή. Υπήρχαν προτάσεις, ώστε κανείς να μη στείλει πρόσθετη δύναμη. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν, ότι θα συμμορφωθούν με αυτό, εφόσον η εκεχειρία συνεχίζεται».

Επίσης ανέφερε πως, «όπως είπαμε στο τέλος της συνάντησης, πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός κι όχι οι συγκρούσεις».

Παρακαλούμε περιμένετε ...