Εκλογή Δημάρχου με 40% και τα δύο σενάρια για τις ευρωεκλογές

Εκλογή Δημάρχου με 40% και τα δύο σενάρια για τις ευρωεκλογές

Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στους εκλογικούς νόμους

Τρεις εκλογικούς νόμους αναμένεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2020 η κυβέρνηση.

Η αρχή θα γίνει με την κατάργηση της απλής αναλογικής την ερχόμενη Πέμπτη και του κλιμακωτού bonus στο πρώτο κόμμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι νόμοι που θα αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μαζί με τους συνεργάτες του, εξετάζουν το σενάριο εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με 40% κι όχι με 50%, με απαραίτητη προϋπόθεση η διαφορά από τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες.

«Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκεται κι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, με την μεταρρύθμιση να ενδέχεται να προβλέπει μείωσή τους ακόμα και κατά 30%.

Στέλεχος που ασχολείται με την κατάρτιση του νομοσχεδίου φέρεται να ανέφερε, ότι στο Αιγάλεω υπάρχουν 41 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στη Νέα Υόρκη μόλις 51, θέλοντας να δείξει τον μεγάλο αριθμό που υφίσταται.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να εξετάζονται δύο σενάρια.

Το πρώτο είναι η επαναφορά της λίστας, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τη διατήρηση του σταυρού, αλλά με σπάσιμο της χώρας σε δύο μεγάλες περιφέρειες.

  • Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί.