Πώς «κλείδωσε» η επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα

Πώς «κλείδωσε» η επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα

Τα διπλωματικά μονοπάτια που ακολουθήθηκαν και ο κομβικός ρόλος του υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια

Έκπληξη αποτέλεσε σχεδόν για τους πάντες η αιφνιδιαστική και άκρως μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή επίσκεψη του στρατάρχη της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα προκειμένου να έχει επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πριν μεταβεί στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη που αφορά το μέλλον της χώρας του αναφορικά με τον τερματισμό της εμφυλιοπολεμικής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ταξίδι προγραμματιζόταν εδώ και καιρό. Από την ημέρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας με τον πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης Φαγέζ αλ Σαράζ για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων που θέτει ευθέως υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία μέρους της επικράτειάς μας, υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαφτάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας πραγματοποίησε αλλεπάλληλα ταξίδια στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Λιβύη και άλλες χώρες της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη το μνημόνιο συνεργασίας. Προπαραμονές των Χριστουγέννων ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετέβη εκτάκτως στη Βεγγάζη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος της χώρας μας, όπου συναντήθηκε με τον κ. Χαφτάρ ενώ είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, και ακολούθως μετέβη στο Κάιρο.

Σε αυτή τη συνάντηση στην λιβυκή παραθαλάσσια πόλη της Βεγγάζης οι δύο άνδρες συμφώνησαν οι δύο χώρες να αλληλοβοηθηθούν έναντι του τουρκικού κινδύνου και να επισκεφθεί ο στρατάρχης την Αθήνα σε χρόνο που θα κρινόταν κατάλληλος. Αυτός ο χρόνος βρέθηκε μόλις κλείστηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου, οπότε Χαφτάρ και Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησαν προκειμένου ο υψηλός επισκέπτης να κάνει μια στάση για συνομιλίες πριν μεταβεί στην γερμανική πρωτεύουσα.