Τι είπαν Μητσοτάκης-Χάφταρ στη συνάντησή τους στη Βουλή

Τι είπαν Μητσοτάκης-Χάφταρ στη συνάντησή τους στη Βουλή

Στο επίκεντρο τα μνημόνια της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία

Άκυρο χαρακτήρισε ο Χαλίφα Χάφταρ, το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύθηκε για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών της Λιβύης με την Ελλάδα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε, ότι τα μνημόνια που υπέγραψε ο Σάρατζ με την Τουρκία, είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση, που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ, να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Ο κ. Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε, ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί, να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.