Τσίπρας: Έχουμε κυβέρνηση της ταξικής μεροληψίας και της fake αριστείας

Τσίπρας: Έχουμε κυβέρνηση της ταξικής μεροληψίας και της fake αριστείας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ από τα Τρίκαλα

Σκληρή κριτική σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία άσκησε σήμερα το βράδυ από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την ανταπόκριση των πολιτών στο νέο ξεκίνημα, όπως είπε, «που θέλουμε να κάνουμε, για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, για τη διεύρυνση, για αυτή τη νέα αρχή».

Προκειμένου, όπως εξήγησε, «να αντιστοιχίσουμε την οργανωτική μας βάση με τη δυναμική της προσδοκίας, και της ελπίδας που είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία».

«Ποιοι από σας ήσασταν από πριν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι από σας δεν ήσασταν;» ρώτησε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια το ακροατήριο, όπου με μεγάλη διαφορά, υψώνοντας τα χέρια, κυριάρχησαν οι πολίτες που δεν είναι ήδη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε εδώ όχι για να ζητήσουμε την ψήφο σας, όπως γίνεται λίγο πριν τις εκλογές, όπως συνηθίζουν να κάνουν όλοι και εμείς, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να ζητήσουμε συμμετοχή, τη συμμετοχή σας στην προσπάθειά μας, αλλά ακόμα την κατάθεση της γνώμης σας. Επίσης ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να τονίσει πως «κυβερνήσαμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης", τονίζοντας πως «αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαν να ήταν τέσσερις δεκαετίες συμπικνωμένες».

«Τόσο μεγάλη πίεση, τόσο μεγάλη επίθεση από έξω και από μέσα δεν έχει ζήσει ποτέ άλλοτε κυβέρνηση στον τόπο, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, τουλάχιστον από το ΄74 και μετά πιστεύω πως περάσαμε ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές, που έχει περάσει οποιαδήποτε κυβέρνηση στον τόπο». Κριτική άσκησε ο κ. Τσίπρας για την μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, και για όσα βιώνει ο ελληνικός λαός, λέγοντας:

«Όταν παραδίναμε την κυβέρνηση δεν πιστεύαμε ότι τόσο γρήγορα θα συνέβαιναν όλα αυτά που βιώνουμε τους τελευταίους πέντε μήνες. Βέβαια κάποια οφείλω να ομολογήσω τα αναμέναμε. Αναμέναμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είχε μια πολιτική προτεραιότητα να προστατεύσει τους λίγους. Αναμέναμε, ότι θα είναι εξαιρετικά προετοιμασμένοι, να αναλάβουν το κράτος και να φτιάξουν το δικό τους κομματικό κράτος. Αυτό ίσως που δεν περιμέναμε ήταν να το κάνουνε τόσο κραυγαλέα, τόσο ξεδιάντροπα θα έλεγα. Αυτό που δεν περιμέναμε και μας έχει εκπλήξει, ήταν το πόσο χωρίς ντροπή και χωρίς αναστολή θα έλεγα, θα προχωρούσαν σε νομοθέτηση επιλογών προστασίας της ανομίας και της διαφθοράς των λίγων και των εκλεκτών αλλά και το πόσο αναίσχυντα θα προχωρούσαν σε αυτή τη θεωρητικοποίηση του κράτους της καταστολής και του αυταρχισμού.

«Πώς το λέει ο κ. Βορίδης», ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει ο ίδιος: «Την αναγκαστικότητα του ξύλου και της βίας απέναντι στους πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση, «μια κυβέρνηση ταξικής μεροληψίας, και κοινωνικής αναλγησίας».

Ακόμα υπογράμμισε, πως εμείς είχαμε τους δανειστές πάνω από το κεφάλι μας, κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο, για να προσθέσει:

«Αλλά εμείς είχαμε τη δυνατότητα κάθε τέλος του χρόνου να δίνουμε κοινωνικό μέρισμα. Και μας έλεγε ο Μητσοτάκης αυτά είναι ψίχουλα που δίνετε. Πόσα δίναμε εμείς; Το 2016 στην πιο δύσκολη συγκυρία με τον Σόιμπλε να είναι πάνω από το κεφάλι του Τσακαλώτου, δώσαμε 630 εκατ. σε 1,6 εκατ. συμπολίτες μας. Το 2017, δώσαμε 750 εκατ. σε 3,6 εκατ. συμπολίτες μας και το 2018 δώσαμε 780 εκατ. σε 3,7 εκατ. συμπολίτες μας. Αυτά ήταν τα ψίχουλα κατά τον κ. Μητσοτάκη. Και έρχεται αυτός, που δεν θα έδινε ψίχουλα και δίνει 175 εκατομμύρια ευρώ σε 250 000 νοικοκυριά. Σήμερα, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, η κοινωνική πολιτική της Ν.Δ. σημαίνει: 600 εκατ. ευρώ λιγότερα και 2, 7 εκατ. λιγότερους δικαιούχους. Και το χειρότερο από αυτά είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένας συνταξιούχος. Ότι πήραν - πήραν και από εδώ και πέρα μόνο περικοπές θα δουν υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις δύσκολες μέρες που περιμένουν τον ελληνικό λαό: Μόνο η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, πρόσθεσε, είναι 100 ευρώ το χρόνο επιβάρυνση στο μέσο νοικοκυριό . Το νέο ασφαλιστικό που μας έρχεται όπου θα μας γυρίσει πίσω στο προηγούμενο σύστημα των εισφορών, για το 83% των ασφαλισμένων θα είναι επιβάρυνση 500 ευρώ το χρόνο. Συμπερασματικά, ανέφερε ο κ. Τσίπρας καλό θα ήταν να μην έδιναν τίποτα, παρά αυτή την κοροϊδία. Έχουμε μια πολιτική κοινωνικής μεροληψίας, ταξικής μεροληψίας υπέρ των ισχυρών και μια πολιτική οδοστρωτήρα στα εργασιακά δικαιώματα»

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, πως «θα καταργήσουν την μόνιμη 13η σύνταξη που θεσμοθετήσαμε εμείς όπως σήμερα είπε ο Ν. Μηταράκης σε τηλεοπτικό κανάλι».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που προχώρησε η Ν.Δ. και το γκρέμισμα της δημόσιας παιδείας που μεθοδεύεται, όπως είπε, ενώ ειδική αναφορά έκανε για τις παραιτήσεις των «αρίστων» από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων και την παραίτηση του κ. Διαματάρη από το υπουργείο Εξωτερικών. «Έχουμε μια κυβέρνηση της ταξικής μεροληψίας και της fake αριστείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε πως εμείς αφήσαμε 5.000 άτομα στη Μόρια και σήμερα είναι πάνω από 15.000, κάνοντας λόγο για ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για διχαστική προεκλογική πολιτική της Ν.Δ. και διγλωσσία αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «ούτε βήμα πίσω δεν έκανα από την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας». Τέλος, είπε πως δεν θέλουμε μια εικόνα ενός κράτους αυταρχικού όπως παρουσιάζεται σήμερα, με πολίτες να ξεγυμνώνονται στους δρόμους καλώντας τους συγκεντρωμένους, για την δημιουργία ενός κόμματος ανοικτού, μαζικού, λαϊκού και δημοκρατικού απέναντι στον αυταρχισμό και τον νεοφιλελευθερισμό, που θα εργαστεί για ένα προοδευτικό μέλλον για τη χώρα.